
Aquesta commemoració, promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental, va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. El seus objectius són sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.
Enguany, amb el lema "Fer de la salut mental i el benestar per a tots una prioritat mundial", la campanya internacional se centra en la necessitat de sumar esforços per revertir els efectes que els esdeveniments dels darrers anys, com ara la pandèmia de la COVID-19, els conflictes bèl·lics i l'emergència climàtica, han tingut en el benestar emocional de la població, i destaca també la importància de dur a terme intervencions preventives.
Al nostre territori i amb motiu d'aquesta celebració, la federació Salut Mental Catalunya vol posar en valor la tasca del moviment associatiu per la salut mental sota la consigna "Som comunitat, fem salut mental", i se suma, alhora, a la campanya que enguany llança la Confederación Salud Mental España, amb l'eslògan "Fes un like a la salut mental. Pel dret a créixer en benestar".
L'atenció a la salut mental, una prioritat per al sistema de salut de Catalunya
El Pla de salut de Catalunya 2021-2025 identifica l’atenció a la salut mental i les addiccions com un àmbit de transformació del serveis de salut, amb especial èmfasi als que s'adrecen al col·lectiu d'infants i joves. Per avançar en aquest àmbit, planteja un conjunt d’actuacions per reforçar l’enfocament comunitari, orientar el serveis a la prevenció, la cura i la rehabilitació, i assolir, així, una atenció més accessible, proactiva, propera i resolutiva.
En aquest context, el sistema de salut de Catalunya treballa en el desenvolupament i el desplegament al territori de nous programes i dispositius assistencials, així com en la incorporació de nous rols i perfils professionals, amb l'objectiu de facilitar l’accessibilitat de les persones a l’assistència, millorar la resolució a través de les intervencions amb evidència de la seva eficàcia i efectivitat, i potenciar l’atenció integrada a la comunitat i de forma coordinada amb tots els agents implicats:
- Equips guia per a casos d'elevada complexitat. Són equips d'intervenció que treballen amb joves de 12 a 25 anys amb trastorns mentals complexos, conductes disruptives i important repercussió social
- Programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental. Es tracta d’un programa inserit als centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) per tractar infants i joves de 6 a 18 anys amb una atenció proactiva en l’entorn de la persona atesa, en un treball conjunt amb la família. L’objectiu és evitar l’empitjorament dels símptomes i potenciar l’estabilització clínica i la recuperació de la seva qualitat de vida i del seu entorn.
- Reconversió i transformació de l’hospitalització psiquiàtrica de llarga estada. D’acord amb les recomanacions de l’OMS, els hospitals psiquiàtrics han de ser llocs de tractament i recuperació, no un lloc de vida. Per això s’està duent a terme una reconversió dels recursos de llarga estada psiquiàtrica per poder atendre en la comunitat a les persones amb condició de complexitat en salut mental, amb l’objectiu d’afavorir el seu procés de recuperació i el seu projecte de vida.
- 061 Salut Repon: servei d'atenció telefònica per a persones amb conducta o ideació suïcida. Les persones amb pensaments o conductes suïcides, o els seus familiars o amics, poden contactar amb el 061 Salut respon i rebre suport telefònic d'un/a professional expert/a en salut mental, que valorarà el seu cas i assignarà el recurs més adequat en funció de les necessitats. Per donar a conèixer el servei, s'han realitzat dues accions comunicatives: 061 Una veu contra el suïcidi i El suïcidi s'evita parlant-ne.
Des del Departament es continua treballant per transformar l’atenció a la salut mental i les addiccions per fer-la més accessible, proactiva, propera i resolutiva.
Més informació sobre salut mental
-
Atenció a la salut mental i les addiccions
Departament de Salut
-
Cartera de serveis d'atenció a la salut mental i addiccions
Servei Català de la Saut (CatSalut)
-
-
-
-
-
-
-