18 de novembre, Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC)

Una metgessa explica un pacient com utilitzar l'ihgalador

El Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) se celebra el segon o tercer dimecres del mes de novembre i enguany s'escau el dia 18. Organitzat per la Iniciativa Global contra la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (GOLD), en col·laboració amb professionals de la salut i grups de pacients amb MPOC d'arreu del món, aquest esdeveniment té com a objectiu conscienciar la població sobre la malaltia i millorar l'atenció a les persones afectades.

Enguany, amb el lema "Viure bé amb MPOC: tothom, a tot arreu", la jornada se centra en el fet que, tot i que la malaltia no té cura, les persones afectades poden millorar la seva qualitat de vida mitjançant algunes accions, com ara:

  • Vacunar-se. Mantenir-se sa i prevenir altres malalties greus pot ajudar a frenar la progressió de la MPOC i a prevenir exacerbacions. Cal vacunar-se anualment contra la grip i el pneumococ. 
  • Disposar d'un pla d'acció per fer front a les aguditzacions. Aprendre a identificar els símptomes d’alerta de descompensació de la malaltia i saber com actuar és essencial per evitar hospitalitzacions. 
  • Mantenir una bona salut mental. Reduir l'ansietat i la depressió, que sovint pateixen les persones amb MPOC, afavoreix el control de la malaltia. 
  • Fer un ús correcte dels inhaladors. Utilitzar correctament els dispositius d'inhalació i respectar les pautes d'administració prescrites pel metge o metgessa millora la resposta al tractament i pot reduir tant el nombre d’aguditzacions com el d’ingressos hospitalaris.  
Data d'actualització:  16.11.2020