
L’objectiu d’aquesta celebració, que té lloc el 28 de juliol, és sensibilitzar la societat sobre l’hepatitis vírica, una malaltia infecciosa que, en els tipus B i C i segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any provoca la mort d’1.100.000 persones arreu del món.
El Dia Mundial de l'Hepatitis, coordinat per la World Hepatitis Alliance en col·laboració amb l’OMS, pretén enfortir les mesures de prevenció, detecció i control d’aquesta malaltia i millorar l’accés al tractament. De fet, l'OMS alerta que 354 milions de persones arreu del món viuen amb hepatitis B i/o C i per a la majoria d'elles les proves diagnòstiques i el tractament són inaccessibles.
La data de la commemoració coincideix amb el naixement del descobridor del virus de l’hepatitis B, el professor Baruch Samuel Blumberg, guardonat amb el premi Nobel.
La campanya internacional del 2022, "No puc esperar", posa de manifest la necessitat d’accelerar la lluita contra l'hepatitis viral i la importància de la detecció precoç i el tractament per a les persones afectades,i destaca un dada significativa: cada 30 segons una persona mor per una malaltia relacionada amb l'hepatitis.
L'hepatitis a Catalunya
Actualment les hepatitis C i B són la segona causa de mort infecciosa al nostre país per sobre de les infeccions intestinals, el VIH i la tuberculosi. D'altra banda un 20% de la població infectada d’hepatitis C desconeix que ho està, perquè és una malaltia que pot romandre asimptomàtica durant anys.
En aquest context, el Departament de Salut actua per reduir el diagnòstic tardà i facilitar l’accés immediat a un tractament antiviral efectiu, que permet superar la malaltia en més d’un 95% dels casos. Per assolir aquests reptes, compta amb el Pla de prevenció i control de l’hepatitis C (VHC) a Catalunya, que s’alinea amb l’estratègia de l’OMS, en el marc de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, ja que prioritza actuacions centrades en la prevenció per reduir les noves infeccions, el cribratge per al diagnòstic precoç, la cerca activa per a la recuperació d’infeccions ocultes, així com en facilitar l’accés ràpid i simplificat al tractament. Aquest Pla s'inclou en el Programa de prevenció, control i atenció al virus d'immunodeficiència humana (VIH), les infeccions de transmissió sexual (ITS) i les hepatitis víriques (HV), un instrument institucional integrat a l’Agència de Salut Pública de Catalunya per a la planificació, el disseny i la implementació de mesures per a la prevenció i el control d'aquestes malalties.
Una malaltia silenciosa
L’hepatitis és una malaltia infecciosa caracteritzada per la inflamació del fetge.
En molts casos, no presenta símptomes i això fa que passi inadvertida. Quan produeix símptomes, els més comuns són cansament, nàusees i vòmits, orina fosca i icterícia (coloració groguenca de la pell i de la part blanca dels ulls).
Hi ha diversos tipus d’hepatitis, però els principals són:
- Hepatitis A. Acostuma a ser lleu i a resoldre’s sense necessitat de tractament i sense complicacions. És una malaltia de transmissió alimentària, però també es pot contraure per contacte físic proper amb les persones afectades. La millor estratègia de prevenció és la vacunació i una bona higiene de les mans.
- Hepatitis B. En la majoria dels casos, igual que l’hepatitis A, el cos pot eliminar-la per si mateixa sense conseqüències, però en d’altres pot esdevenir crònica i produir lesions greus al fetge. Es contrau a través de la sang i les dones embarassades poden transmetre-la als nounats en el moment del part. La vacunació és clau per evitar-la.
- Hepatitis C. En més de la meitat dels casos esdevé crònica i pot derivar en cirrosi o càncer de fetge. De fet, és una de les principals causes de trasplantament de fetge a Catalunya. S’associa a l’ús compartit de material contaminat, com les xeringues o els instruments per realitzar pírcings i tatuatges. A diferència dels altres dos tipus d’hepatitis, no hi ha cap vacuna disponible, però sí un tractament amb pastilles, de curta durada i sense efectes secundaris, molt eficaç per eliminar la malaltia en gairebé el 100% dels casos.