Aquesta jornada, instaurada per l'Organització de les Nacions Unides (ONU) l'any 2000, pretén conscienciar la ciutadania que la lluita contra les violències masclistes és una lluita col·lectiva que requereix la implicació de tota la societat. La data de la celebració commemora la mort de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques de la República Dominicana assassinades per odre del dictador Rafael Trujillo el 25 de novembre de 1960.
La Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, en el seu text consolidat, defineix la violència masclista com “violació dels drets humans a través de la violència que s'exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d'un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions, té com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l'àmbit públic com en el privat”.
La violència contra la dona esdevé un greu problema de salut pública. Segons dades de l'ONU, es calcula que 736 milions de dones (gairebé una de cada 3) d'arreu del món han estat víctimes de violència física o sexual per part de la parella, violència sexual fora de la parella o bé de totes dues, almenys una vegada a la vida.
Malgrat que en les darreres dècades s'ha produït un canvi profund en el rebuig social i en la resposta institucional a aquesta violència estructural contra les dones, encara queda molta feina per fer. Les actituds i comportaments masclistes de menyspreu, ridiculització, control o dominació envers les dones i els seus cossos continuen normalitzades i encara costa desprendre’s dels estereotips sobre les víctimes i sobre els agressors, dels dubtes sobre la intenció de la víctima o supervivent que denuncia la situació de violència i de la complicitat o camaraderia amb l’agressor.
Per aquest motiu, la celebració convida la ciutadania a desenvolupar un paper proactiu en la prevenció, la detecció i la reparació de les violències contra les dones i posa de manifest que el silenci no és una opció, sinó una resposta de suport a l’agressor, a la impunitat i a la reproducció de les violències.
Destaquem
-
Estic en situació de violència masclista
(Obre en una nova finestra)
Web gencat
-
Violències masclistes
Canal Salut
-
Conseqüències en salut de les violències masclistes: com detectar-les
(Obre en una nova finestra)
Escola de Salut Catalana - Departament de Salut
-
Violències masclistes
(Obre en una nova finestra)
Departament d'Igualtat i Feminisme