
Aquesta jornada se celebra el 31 de març per sensibilitzar la població amb la importància de la prevenció i la detecció precoç del càncer de còlon i recte, el més freqüent entre les persones de més de 50 anys.
El còlon i el recte formen un tub llarg muscular anomenat budell gruixut, els últims 15 cm del qual corresponen al recte, que en la seva part final es connecta amb l’anus. El càncer de còlon i recte comença a la mucosa del còlon o recte i pot afectar només aquesta capa o la resta de capes de la paret del budell. Sovint no dona símptomes fins a fases avançades i quan en manifesta són diversos i poc específics. Alguns dels més comuns inclouen un canvi en els hàbits intestinals, diarrea o restrenyiment, sang a la femta i molèsties a l'abdomen.
D'una banda, la malaltia es pot prevenir amb l'adopció d'un estil de vida saludable, amb mesures com fer activitat física regularment, evitar l'excés de pes, seguir una alimentació saludable (rica en fruita i verdura i amb poc consum de carns processades i vermelles) i evitar el consum de tabac i alcohol.
D'altra banda, si aquest tipus de càncer es detecta en estadis inicials, es fàcil de tractar i té moltes probabilitats de curació. Per això, a Catalunya es duu a terme un programa que consisteix a convidar, cada dos anys, totes les dones i homes d’entre 50 i 69 anys a fer-se una senzilla prova a casa. La prova permet detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista i, en cas de ser així, es recomana fer una colonoscòpia per identificar-ne l'origen. La majoria de vegades la sang és fruit d'alteracions o pòlips benignes que es poden extirpar amb la mateixa colonoscòpia. Si, en canvi, els resultats de la prova indiquen la presència de càncer, s'aplica el tractament oportú al més aviat possible.
Més informació a Canal Salut