
Cartell de la campanya 'El suïcidi s'evita parlant-ne'
Els joves universitaris són una població sotmesa a un estrès específic, pel fet que es troben en un moment de transició de l'adolescència a l'adultesa, canvi que va acompanyat de la presa de decisions, la pressió acadèmica, el canvi d'entorn i alguns factors de riscs transversals a altres etapes escolars i àmbits com són l'assetjament o el ciberassetjament.
De fet, durant els darrers anys, diverses investigacions han observat que la prevalença d’ideació suïcida i d’altres problemàtiques de salut mental són rellevants dins la població universitària i, molt especialment, en el primer any, no només pel que fa al rendiment acadèmic sinó també per l’afectació de la seva vida social, les relacions personals i el treball.
Alhora, segons dades del Registre de mortalitat de Catalunya, el 2021 el suïcidi va ser la primera causa de mort entre les persones de 15 a 34 anys a nivell global.
En aquest context, la necessitat d’implementar accions d’impacte per a la prevenció del suïcidi en la població jove es considera prioritària. Per això, el Pla director de salut mental i addiccions del Departament de Salut promou, amb la col·laboració de les universitats de Catalunya, la celebració de les jornades #TrioLaVida, que es plantegen com un conjunt d’activitats relacionades amb la prevenció del suïcidi i la promoció de la salut mental a l’àmbit universitari. Les activitats es desenvoluparan al llarg d’una setmana a cadascuna de les universitats catalanes. Les jornades s’iniciaran a la Universitat Autònoma de Barcelona el 26 de setembre de 2023 i finalitzaran durant el primer semestre de 2024.
Quines activitats podrem trobar en aquestes jornades?
- Tallers formatius impartits per especialistes i adreçats tant al personal de la universitat com als estudiants on s’abordarà tot el que envolta el suïcidi i es proporcionaran eines per prevenir el suïcidi i actuar davant d’una conducta suïcida.
- Activitats organitzades per les universitats en relació amb la prevenció del suïcidi i la promoció de la salut mental.
- Projecció del documental “Bailar la locura”, una pel·lícula que mostra el procés creatiu d’una coreografia de dansa contemporània que gira entorn dels límits entre la normalitat i la bogeria, i es tracten sense prejudicis temàtiques centrals en relació amb la salut mental com són l’impacte de rebre un diagnòstic de trastorn mental, els deliris, el tractament farmacològic, les autolesions i el suïcidi. L’objectiu és trencar el tabú que envolta els problemes de salut mental i reduir l’estigma envers les persones amb problemes de salut mental. El col·loqui posterior comptarà amb la presència de Marta Espart i Maiol Virgili, que han codirigit l’obra.
- Experiència interactiva amb la instal·lació del cub, per tal de donar a conèixer la importància de la prevenció del suïcidi així com el servei especialitzat d’atenció a la conducta suïcida del 061. La instal·lació conté uns telèfons amb missatges reals d’àudio, tant de persones que han sobreviscut a un intent de suïcidi com de professionals i persones afectades per la mort per suïcidi d’un ésser estimat. L’experiència, per conscienciar i sensibilitzar, comptarà amb la presència i participació de professionals del 061 Salut Respon que atenen consultes i realitzen atenció a la conducta suïcida.