Seguir les normes bàsiques d'higiene alimentària des del moment de comprar els aliments fins que es consumeixen ajuda a garantir-ne la seguretat i a prevenir intoxicacions.
Les intoxicacions alimentàries són malalties que es manifesten sobretot amb símptomes digestius, com els vòmits i les diarrees, i que es produeixen quan una persona consumeix un aliment contaminat per microorganismes. Com les altes temperatures afavoreixen el creixement d'aquests microorganismes, l'estiu esdevé l'època de més risc.
El bon temps, a més, convida a menjar a l'aire lliure. Això fa que es trigui més a consumir el menjar que s'ha preparat i, en moltes ocasions, que aquest menjar s'hagi de transportar en un vehicle fins al lloc on es farà l'àpat.
En aquest sentit, convé tenir especial precaució a l'hora d'anar a comprar els aliments: procurar adquirir en darrer lloc els productes com la carn i el peix i mirar de tonar a casa immediatament després de sortir de l'establiment. A l'hora de transportar el menjar en cotxe, cal col·locar-lo a terra dels seients, sense contacte amb el sol, i amb l’aire condicionat perquè circuli entre els aliments i es mantinguin més frescos.
En cas de marxar de pícnic, és important conservar els aliments que requereixin fred en neveres amb bosses refrigerants o glaçons protegits perquè no regalimin aigua, així com separar bé els productes crus dels productes cuits o els que estan llestos per al consum per evitar la contaminació encreuada.
Un altre aspecte clau és garantir unes condicions de descongelació adequades: preferentment a la nevera i si no al microones o utilitzant aigua freda, però mai a temperatura ambient.
Seguir aquestes normes d'higiene, conservació i preparació dels aliments contribueix, alhora, a reduir el malbaratament alimentari. D’acord amb les dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), un terç dels aliments produïts anualment per a consum humà al món no són ingerits per a ningú. Per fer front a aquesta situació dramàtica, cal fer valdre els aliments i conèixer la importància econòmica, social i ambiental que implica obtenir-los, així com considerar que les restes alimentàries no són un residu, sinó un recurs aprofitable.
Més informació
Per evitar riscos i reduir, alhora, el malbaratament alimentari, podeu consultar aquests consells de l'ACSA: