Algunes situacions, com ara l’anorèxia, les nàusees, els vòmits o els problemes de masticació, entre d’altres, poden dificultar la ingesta d’aliments, fet que pot augmentar el risc de malnutrició.
En aquests casos, cal adaptar la dieta i incrementar l’aportació energètica i la ingesta de nutrients.
Una estratègia pràctica és utilitzar petites quantitats d’aliments amb elevada densitat energètica i proteica per enriquir els àpats.
Seguiu aquests consells si...
- Aprofiteu el moment del dia en què teniu més gana per menjar els aliments que aporten més contingut d’energia i proteïnes.
- Incloeu aliments de diferents textures i colors en un mateix àpat per ajudar a fer-lo més atractiu i apetitós.
- Feu un plat únic que contingui tots els grups d’aliments (hortalisses, farinacis i proteics).
- Camineu uns minuts abans dels àpats per ajudar a estimular la gana.
- Si us desperteu durant la nit, aprofiteu l’ocasió per prendre líquids nutritius: llet, sucs, batuts, iogurt líquid, etc.
- Porteu a sobre petits refrigeris com batuts, fruita seca, llavors, etc. per si teniu gana fora d’hores.
- Beveu fora dels àpats principals per evitar la sensació de sacietat.
- Enriquiu els plats amb la finalitat d’aportar el màxim de nutrients. Afegiu:
- A les sopes i purés: formatge ratllat, llet sencera en pols, ou dur, clara d’ou, llegums cuits o farina de llegums, fruita seca i llavors picades (nous, ametlles, pipes de carbassa, etc.) en pasta (tahina, crema d’ametlles, etc.), carn blanca (gall dindi, pollastre, conill) o peix trossejats, etc.
- A les amanides, pastes, arrossos i verdures: formatge (ratllat o esmicolat), maionesa, sardines o verat en llauna, clares d’ou cuites o ou bullit, alvocat, fruita seca i llavors picades, trossos de carn blanca o peix, carn blanca picada, etc.
- A les postres: fruita seca i llavors picades o en pasta, fruita dessecada (dàtils, figues, panses, etc.), mel, melmelada, etc.
- A la llet sencera i als iogurts: llet en pols, mel, fruita madura o en almívar, farina de fruita seca, fruita dessecada, alvocat, etc.
- Al pa i/o a les torrades: oli d’oliva verge, pasta de fruita seca, alvocat, formatge, mantega sense sal, etc.
En cas que les recomanacions o consells dietètics no siguin suficients per cobrir les vostres necessitats nutricionals, el vostre equip mèdic podrà valorar la introducció d’una suplementació amb determinats productes comercials o amb batuts energètics casolans. Aquests preparats nutricionals estan dissenyats per completar la dieta i es poden trobar amb diferents gustos, textures i presentacions.
Batut | Ingredients |
---|---|
Pera i avellanes | 100 ml de llet o beguda de soja, 30 g de pera madura, 80 g de iogurt vegetal de soja, 50 g de mongetes seques cuites, 10 g d’avellanes pelades, canyella o cacau en pols |
Caqui i nous | 200 g de caqui persimó, 150 g de llet/beguda de soja o iogurt/iogurt de soja, 20 g de tofu, 20 g de nous |
Maduixes i nous | 200 g de maduixes, 150 g de llet o beguda de soja, iogurt/iogurt de soja o formatge fresc (amb o sense lactosa) o beguda de soja, 20 g de nous, 20 g de flocs de cereals (civada, quinoa, mill, etc.) |
Plàtan i ametlles | 1 plàtan, 200 g de llet/beguda de soja o iogurt/iogurt de soja (amb o sense lactosa) o beguda de soja, 30 g de flocs de civada, 20 g d’ametlles torrades pelades, canyella o cacau en pols |
- Practiqueu activitat física de manera regular: caminar, anar amb bicicleta, nedar, pujar escales, etc. durant uns 30 minuts al dia, almenys 5 dies a la setmana. Consulteu els professionals del vostre centre.
- Si fumeu, demaneu ajuda per deixar-ho. Consulteu els professionals del vostre centre.
- Per a la salut, el millor és no prendre begudes alcohòliques.