La sal és un condiment alimentari que es pot afegir als aliments i preparacions. N’hi ha de diferents tipus, però la composició és pràcticament la mateixa, i cap té propietats nutricionals o de salut especials, excepte la sal iodada, que duu iode afegit.
Es considera que un aliment té “molta sal” quan té 1,25 o més grams de sal per cada 100 grams i aporta “poca sal” quan té 0,25 grams (o menys) de sal per cada 100 grams d’aliment.
Els aliments processats i ultraprocessats contenen molta sal, especialment els productes carnis processats (embotit, pernil, salsitxes, etc.), els formatges, els plats preparats i el pa.
Un consum excessiu de sal es relaciona amb hipertensió arterial, infarts, ictus, càncer d’estómac i mortalitat en general.
Un consum excessiu de sal es relaciona amb hipertensió arterial, infarts, ictus, càncer d’estómac i mortalitat en general
Consumir sal no és imprescindible, atès que el clor i el sodi que conté estan presents de manera natural en molt aliments.
Per a les persones adultes sanes, la quantitat diària de sal no ha de superar els 2 grams de sodi diaris, o el que és el mateix, 5 grams de sal (clorur de sodi) al dia, tal com recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS). D’altra banda, la sal que es pren ha de ser iodada.
A més, el sodi que conté la sal pot provocar retenció de líquids, fet que obliga el cor i els ronyons a treballar en excés, fa augmentar el volum de sang i, en conseqüència, eleva les xifres de pressió arterial, és a dir, la pressió de la sang que circula per les artèries. Per això, a les persones amb hipertensió arterial, insuficiència cardíaca i insuficiència renal se’ls prescriu una dieta baixa en sal.
Un baix consum d'aliments processats i ultraprocessats, en especial els snacks salats del tipus patates xips i similars, embotits, pernil cuit i pernil serrà, galetes, salses, conserves i plats precuinats, etc. permet reduir molt la ingesta de sal.
La sal es pot substituir per espècies, com ara el pebre, el clau, la canyella o el comí; les herbes aromàtiques, com per exemple, l’alfàbrega, el julivert, l’orenga o el llorer, i altres condiments, com la picada d’all i julivert, el suc de llimona, el sèsam o el vinagre.
Dels aliments típicament rics en aquest condiment, com ara el formatge, les conserves de peix, els brous, convé triar-ne la versió baixa en sal. També es recomana triar la versió sense sal de productes com ara la fruita seca, el pa i les torradetes.