Els ous de gallina són un aliment interessant des del punt de vista nutricional, ja que no aporten massa energia ni greixos saturats, però sí que són rics en proteïnes, vitamines i minerals. Aquestes característiques, juntament amb la bona acceptació en tots els grups d’edat, el fet que són molt versàtils gastronòmicament (truites, truites farcides, ous ferrats, ous durs, ous remenats, ous remenats amb verdures, bolets i marisc, ous passats per aigua, ous escaldats, ous al forn, en pastissos, postres, cremes, salses, etc.) i que tenen un preu molt assequible, els converteix en un aliment que es pot incloure diverses vegades a la setmana, en substitució d’altres aliments d’origen animal com la carn, el peix i els làctics com el formatge.
Pel seu valor nutricional, la seva versatilitat gastronòmica i el seu preu, els ous de gallina es poden consumir diverses vegades a la setmana, en substitució d’altres aliments d’origen animal com la carn, el peix i els làctics
Es poden incloure en gairebé tots els patrons alimentaris, a partir dels 6 mesos d’edat, amb l’excepció de les dietes veganes, que exclouen tots els aliments d’origen animal, i els casos d’al·lèrgia.
A la guia Petits canvis per menjar millor, se’n recomana un consum d’unes 3-4 vegades la setmana per tal de variar dins del grup d’aliments proteics, entre els quals també es troben els llegums, la carn i el peix.
És cert que els ous tenen una quantitat elevada de colesterol, motiu pel qual fa uns anys es recomanava precaució en el consum d’ous. Anys després, s’ha comprovat que el colesterol dels ous no fa augmentar el colesterol sanguini de les persones; per això, es pot consumir fins a un ou al dia sense cap problema per a la salut.
Els ous que es venen a les botigues es classifiquen segons les mides següents: XL, més de 73 grams; L, entre 63 i 73 grams; M, entre 53 i 63 grams; i P, menys de 53 grams.
El primer número que hi ha en el codi de la closca de cada ou significa el següent:
- 0: ous produïts per gallines de producció ecològica (es mouen en les mateixes instal·lacions que el de les gallines criades a l'aire lliure, però amb pinso ecològic).
- 1: ous produïts per gallines criades a l'aire lliure (tenen accés ininterromput i durant tot el dia a espais a l’aire lliure coberts de vegetació, respectant un espai mínim per gallina).
- 2: ous produïts per gallines criades a terra (es mouen lliurement dins un galliner cobert).
- 3: Ous produïts per gallines criades en gàbia.
En aquest sentit, per motius de sostenibilitat ambiental i de benestar animal, es recomana escollir els ous del número 0 i 1.
Per la seva naturalesa, l’ou és un aliment sensible a la contaminació i la multiplicació bacteriana. L’interior de l’ou està protegit per una barrera natural: la closca i la cutícula. Si eliminem o malmetem aquesta barrera, facilitem l’entrada de gèrmens i, per tant, augmentem el risc de contaminació.