La cultura de salut i la participació de la ciutadania és un dels eixos estratègics que formen part de les palanques de canvi transversals identificades en el Pla de salut 2021-2025. L’instrument i marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut dins l’àmbit de la Generalitat aposta per continuar desenvolupant estratègies i eines per reforçar la presa de decisions compartides, la qualitat de vida i l’empoderament de les persones, i garantir la participació ciutadana individual i col·lectiva com a motor de canvi.
La participació ciutadana permet incorporar d’una manera estructurada, la visió de les necessitats i les expectatives de la ciutadania en la presa de decisions de les polítiques públiques de salut. Alhora, la valoració dels pacients pel que fa a l'experiència assistencial rebuda és un instrument valuós que afavoreix l'avaluació dels resultats obtinguts i la millora contínua.
D'altra banda, la presa de decisions compartides en els aspectes relacionats amb la salut i la qualitat de vida és bàsica en una atenció centrada en la persona. Així mateix, l'empoderament i la cura de la pròpia salut són elements clau per fomentar l’autonomia i la qualitat de vida de les persones, mitjançant experiències que promouen l’aprenentatge a través de l’experiència compartida.