Yersiniosi

Vista microscòpica dels bacteris causants de la yersiniosi

La yersiniosi és una infecció intestinal produïda pels bacteris Y. enterocolitica i Y. Pseudotuberculosis. Segons les estadístiques oficials de la Unió Europea, esdevé la tercera malaltia en nombre de casos que es transmet dels animals a les persones a través dels aliments a tot Europa.

Es contrau pel consum de carn de porc crua o poc cuita i de llet i productes lactis no pasteuritzats.

La malaltia afecta principalment infants i és més freqüent durant l’hivern. La febre, el dolor abdominal i la diarrea en són els símptomes més freqüents.

Acostuma a desaparèixer sense necessitat de tractament, tot i que en alguns casos els antibiòtics poden ser necessaris.

La yersiniosi es pot evitar seguint alguns consells bàsics de seguretat alimentària, com ara coure bé els aliments i rentar-se les mans.

Yersinia. Obre en una nova finestra.

Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA)

El bacteri viu als intestins del porc i d’altres animals, com les vaques, les ovelles i les cabres. Les persones contrauen la malaltia en menjar carn crua o poc cuita i productes derivats d’aquests animals, com ara la llet sense pasteuritzar.

La yersiniosi també es pot transmetre en ingerir aigua no tractada.

Altres vies de transmissió menys freqüents són el contacte directe amb animals infectats o entre persones.

Els símptomes canvien en funció de l’edat de la persona infectada.

En el cas dels infants, els principals afectats, la malaltia produeix febre, dolor abdominal i diarrea amb sagnat freqüent. Les persones adultes acostumen a manifestar febre i dolor abdominal en la zona lateral dreta de l’abdomen, que sovint s’arriba a confondre amb apendicitis.

Els símptomes apareixen de 4 a 7 dies després de l’exposició al bacteri i generalment duren d’una a tres setmanes.

Les complicacions són poc freqüents i poden incloure erupcions a la pell, inflamació i dolor a les articulacions, i propagació dels bacteris a la sang.

La infecció es diagnostica amb un cultiu bacterià de matèria fecal. Consisteix a col·locar una mostra en un medi especial que afavoreix el creixement dels bacteris. Els bacteris que s’intenten detectar només creixen si ja són presents a la mostra.

La yersínia també pot estar present en d’altres parts del cos, com ara l’orina, la bilis i la sang.

Vista microscòpica dels bacteris causants de la yersiniosi

Les persones afectades acostumen a recuperar-se espontàniament sense necessitat de tractament.

En cas de diarrea, cal beure líquids abundants per compensar la deshidratació que produeix.

Els antibiòtics són útils per als casos greus o davant l’aparició de complicacions.

Hi ha alguns consells que us ajudaran a prevenir la yersiniosi: 

  • Coeu suficientment els aliments, sobretot la carn. 
  • Renteu-vos les mans amb aigua i sabó abans de manipular i preparar aliments, i després d’anar al lavabo, del contacte amb animals i de tocar carn crua. 
  • Eviteu el consum de:
    • Llet i productes lactis sense pasteuritzar.
    • Aigua no tractada, com ara la de llacs, rius o estanys.
  • Preveniu la contaminació creuada. Separeu els aliments crus dels cuinats, utilitzeu estris i superfícies diferents per manipular-los, i renteu bé aquests objectes després de fer-los servir.
Data d'actualització:  11.02.2021