Els infants tenen més risc de patir errors de medicació per raó de la seva vulnerabilitat, la dosi en funció del seu pes i la incapacitat d’autoadministrar-se els medicaments. Gairebé tota la medicació pediàtrica es pren a casa i l’administren els pares, mares o cuidadors.
La majoria dels errors de medicació a casa es poden prevenir, i per això és important prendre consciència d’aquest risc. El treball conjunt entre professionals sanitaris i pares, mares i cuidadors és clau per garantir la seguretat dels infants en la medicació. Alguns dels errors més habituals que cal tenir en compte a l’hora de donar els medicaments a casa són els següents:
- Passar-se o quedar-se curt amb la dosi. Disposar d’eines de dosificació o tenir apuntades les quantitats exactes ens poden ajudar a donar la quantitat adequada de medicament.
- Oblidar-se d’alguna dosi. Per tal de no saltar-se sense voler alguna de les dosis de la medicació, podem fer servir eines com calendaris o pastillers mensuals.
- Preparar malament el medicament. Algunes preparacions són més complexes, així que podem demanar explicacions al pediatre o al farmacèutic, tant oralment com per escrit, per tenir el procediment més clar.
- Deixar el tractament abans d’hora. Encara que l’infant millori els seus símptomes, no és aconsellable deixar el tractament sense consultar-ho abans amb els professionals.
- Donar el medicament que no toca. Si l’infant pren més d’un medicament, es poden confondre els medicaments i provocar incidents.
- Donar un medicament caducat. Apuntar a un calendari les caducitats dels medicaments i revisar les caixes periòdicament pot ajudar a evitar aquest error.
- Repetir una dosi sense voler. Per no confondre’s, es pot portar un control per escrit amb una llibreta o aplicació de les dosis que s’administren a l’infant.
- Reutilitzar els medicaments. Un cop s’ha finalitzat un tractament, no és aconsellable tornar a prendre la medicació sense consultar amb els professionals, encara que tornin a aparèixer els mateixos símptomes.
D'altra banda, quan els infants han de prendre medicaments durant l’horari escolar i el centre no disposa d’una infermera a temps complet, com en la majoria de casos, poden sorgir complicacions. Molts infants amb malalties cròniques prenen medicació en horaris que poden incloure l’escolar, ja sigui per l’asma, l’epilèpsia, la depressió, l’al·lèrgia, la diabetis, el trastorn de dèficit d’atenció...
L’administració segura i correcta de medicaments durant l’horari escolar és un repte. Per tal que els infants prenguin els seus medicaments d’una forma segura, també dins l’horari de l’escola, podeu seguir alguns consells:
- Pregunteu al metge/pediatra si és imprescindible prendre la medicació en horari lectiu. En cas que sigui així, demaneu-li un informe mèdic on consti el nom de l’alumne, el nom del medicament que ha de prendre i la pauta d’administració.
- Quant a l’escola:
- Porteu l’informe realitzat pel metge on consti el nom de l’alumne, el nom del medicament que ha de prendre i la pauta d’administració. També cal que lliureu una autorització per demanar l’administració del medicament prescrit d’acord amb les pautes que constin en l’informe esmentat i n’autoritzeu l’administració als professionals del centre.
- Abans de lliurar la medicació, comproveu que sigui correcta i reviseu la data de caducitat.
- Comuniqueu qualsevol canvi de medicament, dosi o freqüència en la medicació de l’infant.
- Quant a l'infant:
- Si és prou gran, doneu-li la informació bàsica sobre els medicaments que ha de prendre: nom, dosi, per què la pren...
- Si és petit, assegureu-vos que entén com anirà des de la classe fins a la infermeria de l’escola per prendre els medicaments.
- Animeu-lo a fer preguntes si creieu que no ha entès alguna cosa i a trucar els pares/mares si cal.
- Ensenyeu-li a no compartir mai les seves medicines amb altres persones.