Parlant tothom s’entén millor. Això és precisament el que heu de fer quan aneu al metge.
No us oblideu de comentar qualsevol informació relacionada amb la vostra malaltia (antecedents clínics, operacions realitzades, problemes amb la medicació, etc.). Aprofiteu la xerrada per tractar obertament qualsevol tema relacionat amb el vostre problema de salut, sigui quin sigui, sense vergonya, encara que es tracti de temes delicats (incontinència, pèrdua de memòria, problemes sexuals, etc.).
Recordeu que la consulta del metge o metgessa és el lloc idoni per fer la vostra visita al més efectiva i segura possible. Allà és on es poden començar a evitar les possibles errades en la vostra assistència sanitària.
Quins riscos hi ha?
La consulta del metge o metgessa és un dels llocs amb menor risc d’errors mèdics. Tot i això, cal tenir cura dels possibles esdeveniments no desitjats associats a aquest espai. Són els següents:
Bons consells
- Assegureu-vos bé del dia i l’hora de la consulta mèdica. En cas de no poder-hi anar, comuniqueu-ho amb antelació perquè un altre ciutadà se’n pugui beneficiar.
- Arribeu amb temps suficient a la consulta per evitar esperes innecessàries.
- Escolteu amb atenció les explicacions del metge o metgessa i pregunteu qualsevol dubte relacionat amb la vostra visita.
- Porteu la vostra llista de tractaments, sobretot en el cas de tenir diferents especialistes. Així ajudareu el metge o metgessa a evitar possibles interaccions amb nous medicaments que us recepti. Feu saber qualsevol problema que hagueu tingut amb algun fàrmac (al·lèrgies, erupcions cutànies, mal d’estómac, etc.).
- Demaneu al metge o metgessa que us expliqui la recepta escrita: dosi que heu de prendre, a quines hores i com heu de fer-ho (en dejú, abans o després dels àpats, etc.).
- Porteu una llista escrita amb tots els vostres antecedents clínics o operacions. Informeu el metge o metgessa de les pròtesis que porteu, marcapassos, etc., encara que no tinguin relació amb el cas de la consulta.
- Sigueu honestos i sincers amb el metge o metgessa. No tingueu vergonya i expliqueu qualsevol detall relacionat amb la vostra salut, fins i tot aquells temes delicats (incontinència, pèrdua de memòria o relacions sexuals).
- Parleu amb altres membres de la consulta com ara infermers, treballadors socials, rehabilitadors, etc. que us puguin resoldre dubtes pendents a la sortida de la consulta.
- La xarxa d’Internet pot ser una font d’informació però no totes les pàgines han estat avalades i avaluades per professionals de la salut. Si teniu dubtes, consulteu-los amb el vostre metge o metgessa, és qui més sap de la vostra malaltia.