Coma etílic / Embriaguesa
La intoxicació etílica aguda és l’estat més o menys temporal de rendiment psicològic i psicomotriu deficient causat per la presència d’alcohol en l’organisme.
Sovint es produeix per un consum excessiu de begudes alcohòliques en un període de temps curt. És el que es coneix com a “borratxera” i pot arribar a tenir conseqüències greus, com patir accidents de trànsit, participar en baralles o mantenir relacions sexuals sense protecció. En alguns casos, fins i tot, pot derivar en un coma i arribar a provocar la mort.
La intoxicació etílica aguda també pot ser conseqüència de la ingestió d’altres productes que contenen alcohol, com ara els que s’utilitzen per a la neteja de la llar. Els pot ocórrer als infants de manera accidental.
D’altra banda, hi ha un altre tipus d’intoxicació etílica, la crònica, que es deu al consum regular i excessiu d’alcohol durant un període prolongat de temps i que pot provocar, entre d’altres, trastorns digestius, neurològics i cardiovasculars.
La intoxicació etílica aguda es produeix quan la quantitat d’alcohol que es consumeix és superior a la que el cos pot tolerar.
Quan s’ingereix, l’alcohol passa per l’esòfag, travessa l’estómac, on la mucosa n’absorbeix una petita part, arriba a l’intestí prim i a través de les parets penetra a la sang. La sang el transporta cap a les cèl·lules de la resta d’òrgans i teixits, i al cervell.
El fetge és l’òrgan encarregat de metabolitzar l’alcohol, és a dir, de transformar-lo en substàncies assimilables per al nostre organisme, però només pot fer-ho en una quantitat determinada per hora (8-10 gr en el cas dels homes i una mica menys en el de les dones). Aquest procés és més lent que el de l’absorció i, per tant, l’alcohol que no es pot filtrar s’acumula al cos i produeix efectes d’embriaguesa. Per aquest motiu, la majoria de les intoxicacions etíliques agudes són conseqüència del consum excessiu de begudes alcohòliques en un període curt de temps.
Tot i que el principal motiu d’intoxicació etílica aguda és el consum de begudes alcohòliques per sobre del nivell de risc, la ingesta accidental d’alguns productes d’higiene personal (per exemple, els col·lutoris bucals) i per a la neteja de la llar (com els que s’utilitzen per fregar el terra) que també contenen etanol pot derivar en una intoxicació.
Hi ha alguns factors que influeixen en el risc de patir una intoxicació etílica aguda:
- El pes corporal. L’alcohol afecta més les persones amb poc pes.
- El sexe. Les dones metabolitzen l’alcohol més lentament que els homes.
- L’edat. El cos dels infants i adolescents no està tan preparat per assimilar l’alcohol com el dels adults.
- El nivell de tolerància. Fa referència a l’adaptació de l’organisme a l’alcohol, de manera que cal incrementar-ne la dosi per obtenir els mateixos efectes.
- La graduació de les begudes ingerides. La graduació d’una beguda és el percentatge d’alcohol pur que conté, és a dir, la concentració d’alcohol per 100 ml.
- La quantitat d’alcohol consumit.
- La velocitat amb què es beu.
- El fet de no haver menjat abans o durant el consum d’alcohol. Beure en dejú afavoreix que l’alcohol passi ràpidament a la sang, mentre que fer-ho durant o després d’un àpat alenteix el procés.
- La combinació de l’alcohol amb altres drogues pot potenciar-ne els efectes i provocar estats de sedació greus que poden portar al coma.
- L’estat general de salut.
Els signes i símptomes d’una intoxicació alcohòlica aguda poden incloure:
- Confusió.
- Mareig.
- Augment del temps de reacció.
- Disminució de la coordinació motora.
- Dificultats en la parla.
- Visió doble o borrosa, o manca d’apreciació de les distàncies.
- Vòmits.
- Disminució del pensament crític.
- Pertorbació general del comportament.
- Somnolència.
- Problemes d’erecció en els homes i de sequedat vaginal en les dones.
- Hipotèrmia (temperatura corporal baixa).
- Deshidratació.
En els casos més greus, la intoxicació etílica aguda pot produir:
- Hipotèrmia severa, que pot provocar pal·lidesa o coloració blavosa de la pell.
- Deshidratació severa, que pot causar dany cerebral.
- Convulsions derivades del baix nivell de glucosa a la sang.
- Desmai i pèrdua del coneixement.
- Ofegament en el propi vòmit.
- Inhalació del vòmit, que pot danyar els pulmons.
- Vòmit amb sang com a conseqüència del trencament d’un vas sanguini en la unió de l’estómac i l’esòfag, a causa del vòmit excessiu.
- Respiració lenta o irregular.
- Aturada respiratòria.
- Atac de cor.
- Coma.
- Dany cerebral.
- Mort.
En cas d’embriaguesa pot ser difícil decidir si és prou greu com per justificar una intervenció mèdica. Malgrat això, en cas de dubte, el millor que es pot fer és trucar a una ambulància. Cal tenir en compte que el nivell d’alcohol a la sang d’una persona pot seguir augmentat durant els 30 o 40 minuts posteriors a la darrera beguda consumida i, per tant, els efectes es poden agreujar a mesura que passa el temps.
En cas que una persona mostri símptomes d’intoxicació etílica aguda:
- Si s’adorm o es desmaia, col·loqueu-la en posició de seguretat (ajaguda de costat) per evitar que s’ofegui si vomita, i comproveu que respira correctament. Si perd el coneixement, truqueu immediatament a una ambulància (112).
- Intenteu mantenir-la desperta.
- Abrigueu-la per prevenir la hipotèrmia.
- Doneu-li aigua si en pot beure.
- Eviteu deixar-la sola.
Cal tenir en compte que ni refrescar-se, ni prendre cafè, ni vomitar, ni cap altre procediment serveix per eliminar l'alcohol més de pressa i reduir els símptomes de l’embriaguesa.
El tractament de la intoxicació etílica aguda en un hospital pot incloure:
- Vigilància de les constants vitals (temperatura, pols, freqüència respiratòria i pressió arterial).
- Administració de fluids, glucosa i vitamines per via intravenosa per prevenir complicacions greus.
- Suport respiratori (teràpia amb oxigen, intubació o ventilació mecànica).
- Col·locació d’un catèter a la bufeta per drenar l’orina.
- Hemodiàlisi per accelerar el procés d’eliminació de l’alcohol a la sang. Consisteix a agafar sang d’una vena i desviar-la a una màquina que en filtra les substàncies de rebuig i la retorna al cos lliure de residus.
La millor manera de prevenir una intoxicació etílica és evitar el consum d’alcohol.
En cas que opteu per beure’n, feu-ho poc a poc, a petits glops, amb moderació i amb l’estómac ple o en combinació amb la ingesta d’aliments. Mantingueu-vos sempre per sota dels nivells de risc. Escollir begudes de baixa graduació i alternar-les amb d’altres sense alcohol també us pot ajudar a evitar una intoxicació.
Diversifiqueu el vostre lleure amb activitats que no necessàriament comportin beure: fer esport, anar al cinema, llegir, etc. Limiteu les trobades amb gent que beu molt o eviteu anar al bar.
Davant de pressions socials que us forcen a beure, digueu amb fermesa: “No, gràcies, avui ja he begut prou”.
Recordeu que qui més aguanta l'alcohol té més risc de patir-ne problemes associats, fins i tot la dependència.
D’altra banda, per prevenir intoxicacions accidentals, mantingueu les begudes alcohòliques i els productes que puguin contenir etanol, com productes d’higiene personal o productes per a la neteja de la llar, fora de l’abast dels infants.
-
Abordatge del consum d'alcohol en menors d'edat - Programa Beveu menys (Obre en una nova finestra)
Drogues i addiccions comportamentals