Causes de l'infart agut de miocardi

Es considera que la causa de l'infart és l’ateromatosi coronària.

Les artèries coronàries són els vasos sanguinis (canonades plenes de sang) que porten sang al cor, rica en oxigen perquè aquest pugui realitzar la seva funció, és a dir, perquè pugui bategar i impulsar la sang per mitjà de l’artèria aorta (el vas principal de tot el cos) a la resta de teixits.

L’infart de miocardi es produeix quan es forma un coàgul de sang a l’interior de les artèries coronàries, que impideix el flux de la sang. Aquest coàgul és fruit de la ruptura i el despreniment d’unes plaques adherides a les parets de les artèries, formades per l’acumulació de greixos, colesterol i altres substàncies, un tipus arteriosclerosi anomenada ateromatosi (o arterioesclerosi) coronària.

Factors de risc

Els factors de risc són especialment el tabaquisme, la hipertensió arterial, la hipercolesterolèmia (colesterol elevat) i la diabetis.

Alguns estils de vida com l'alimentació desequilibrada i rica en greixos, el sedentarisme, que juntament amb l'alimentació pot conduir a l'obesitat i, molt especialment, el tabaquisme, es consideren molt fortament associats a l'ateromatosi coronària i a l'infart. De vegades l'estrès físic o emocional sobtat també pot desencadenar un atac de cor.

Data d'actualització:  12.03.2021