En una societat de creixent diversitat i en un món cada vegada més globalitzat, el col·lectiu de professionals sanitaris ha de fer front a malalties infeccioses importades o a problemes de salut no gaire habituals en el nostre entorn i que requereixen orientacions adequades amb la màxima rapidesa possible.
Les característiques diferencials de la població que arriba, la seva cultura, la seva religió, la seva manera d'interpretar la salut i la malaltia requereixen una adaptació del sistema per afrontar la situació de la manera més adient possible.
Tot i que les mesures de prevenció i control de malalties són les mateixes per a tots els grups de població, a la pràctica són més difícils d'aplicar en la població immigrada per una suma de factors diversos: prevalença més gran, situació administrativa irregular, dificultat per accedir al sistema sanitari, barrera idiomàtica, mobilitat geogràfica, dèficit econòmic, concepció diferent de la importància de la malaltia, diferències religioses i culturals, etc.
Això fa que els professionals sanitaris, sobretot els que treballen en l'atenció primària, que és on les persones immigrades es poden dirigir amb més facilitat, necessitin una sèrie de coneixements específics, figures com la dels mediadors i recursos especials (estudis, protocols, guies, material divulgatiu traduït) per poder proporcionar una atenció de qualitat.
Serveis específics
Projecte de mediació en l'àmbit de la salut al territori català
Els serveis de mediació permeten reduir els desavantatges d'accés als serveis de salut de la població immigrada tot explicant i ajudant a interpretar les diferents percepcions, actituds i coneixements derivats de les diferències culturals, socials o lingüístiques entre els professionals i la immigració.
El mediador o mediadora és un professional amb formació, coneixements, habilitats i actituds específiques en competència intercultural i sensibilitzat amb les diferències culturals i socials d'una comunitat. S'encarrega de millorar el coneixement i la comunicació entre els professionals sanitaris i la població immigrada.
Servei de traducció telefònica 061 Salut Respon
El 061 Salut Respon ofereix un servei de traducció telefònica a professionals dels centres sanitaris o d'entitats que treballin en acollida sanitària i que atenguin una persona estrangera en un idioma que desconeguin.
Per accedir-hi s'ha de trucar al 061 amb el pacient al costat. En paral·lel a la recollida de dades necessària per al registre de la trucada, el 061 Salut Respon contacta amb el traductor de la llengua indicada i inicia una trucada a tres que connecta el professional i el pacient amb el traductor.
Guies i protocols
-
Aquest document pretén conscienciar de la necessitat de la continuïtat dels programes de vacunació i de conèixer les vulnerabilitats enfront de les malalties infeccioses de la població desplaçada. Així com detectar ràpidament qualsevol problema de salut (tot i que aquest protocol està més centrat en malalties transmissibles) i prevenir-ne de futurs. Oferir un marc general de recomanacions sobre les actuacions immediates de cribratge i vacunacions que hauran de fer-se operatius en els diferents punts del territori per part de les institucions competents. Actuacions per el cribratge clínic i epidemiològic a les persones migrants que arriben a Catalunya. I detectar i prevenir la disseminació de malalties transmissibles al territori, microorganismes no habituals al territori, o noves soques importades (per exemple, xarampió, poliomielitis, tuberculosi multiresistent o resistències antimicrobianes, entre d’altres) i que suposarien un risc de salut pública.
-
L'alimentació saludable en la primera infància (Obre en una nova finestra)
Aquesta guia incorpora informació relativa a altres cultures alimentàries, atès que les persones provinents d'altres geografies formen un col·lectiu que mereix una atenció especial pel context sociocultural i econòmic en el qual es desenvolupen. L’estrès d’adaptació i l’assimilació d’una nova cultura les converteix en una població de risc davant determinats problemes alimentaris i nutricionals.
-
Guia que recull, a criteri del Pla director d'immigració, les característiques culturals i alimentàries més importants dels diferents grups de població immigrada a Catalunya. Conèixer els diferents contextos socioculturals i perfils alimentaris de la població immigrada més representativa pot millorar la qualitat del consell alimentari que realitzen els professional de la salut. Aquest fet incideix a optimitzar l'estat de salut de les persones immigrades, que formen un col·lectiu que mereix una atenció especial a causa del context sociocultural i econòmic que els envolta.
-
Protocol de seguiment de l'embaràs a Catalunya (Obre en una nova finestra)
El capítol 3.6. d'aquest document fa referència a l'atenció a la diversitat en l'embaràs, ja que la cultura juga un paper molt important en la manera com la dona percep i es prepara per a la gestació. Els antecedents culturals poden afectar l’ús dels serveis prenatals, l’atenció durant l’embaràs, el part i l’atenció postpart. Per tant, hi ha qüestions diverses que cal tenir en compte quan s’atenen embarassos de dones amb cultures diferents. El país d’origen (i el seu sistema de salut) l’ètnia, la llengua, el temps de residència al país receptor, l’estatus econòmic, social i polític, etc., són factors a tenir en compte en la prestació d’assistència sanitària a dones embarassades.
-
Protocol d'atenció a infants immigrats. Programa de seguiment del nen sa (Obre en una nova finestra)
Material per als professionals sanitaris d'orientació en l'atenció infantil, especialment la dels infants immigrats o de fills adoptats.
-
Guia per detectar, actuar i prevenir en l'atenció primària els casos de tuberculosi en persones immigrades que pateixen la malaltia amb més freqüència que la població autòctona per la prevalença en els seus països i les condicions de vida del país receptor.
-
Aquest document pretén recollir un seguit d'idees, propostes i línies de treball en un camp innovador i complex com aquest, i iniciar així el camí de millora de l'atenció a la salut també de les persones immigrades instal·lades a Catalunya