La grip està causada pel virus Influenza.

Hi ha tres tipus de virus gripals, que es troben en constant evolució:

  • Provoca les epidèmies de grip estacional. Circula entre els ésser humans i nombrosos animals, com ara les aus aquàtiques o domèstiques, els cavalls, els porcs i, fins i tot, ocasionalment, en mamífers aquàtics salvatges, com la foca o la balena.
  • B. Provoca les epidèmies de grip estacional. Afecta només les persones. 
  • C. Les infeccions d’aquest tipus són més benignes i no provoquen epidèmies.

 

Els virus gripals tipus A inclouen quatre subtipus, però només n’hi ha dos que actualment circulen entre les persones i provoquen la grip estacional: l’H1N1 i l’H3N2.

Les lletres utilitzades per designar els subtipus corresponen a dues proteïnes:

  • L'hemaglutinina (H).
  • La neuraminidasa (N).

 

Aquestes proteïnes formen espícules (protuberàncies) en la superfície dels virus. Les xifres situades darrera les lletres H i N indiquen les variants de les proteïnes que contenen. Les proteïnes H i N es troben en constant evolució i tot canvi es tradueix en un virus diferent.

Els virus tipus A poden superar la barrera de les espècies, de les aus als porcs, per exemple. Aquesta capacitat els permet infectar els éssers humans i iniciar una pandèmia. 

No hi ha cap altre virus o agent patogen que evolucioni tan ràpidament com la grip. Per això i per la seva capacitat de superar la barrera de les espècies, és molt difícil preveure on s'originarà la propera pandèmia, com es propagarà i quina en serà la gravetat.

Virus A(H1N1)pmd2009

Durant l'any 2009, va aparèixer una nova variant del virus de la grip, el virus A(H1N1)pmd2009, que no s'havia difós mai abans entre els humans i es va estendre per tot el món, produint el que s'anomena una pandèmia gripal. La major part dels casos van tenir un caràcter lleu i van seguir un curs sense complicacions.

L'agost de 2010, l'Organització Mundial de la Salut va declarat la fase postpandèmica de la grip A(H1N1)pmd2009. A partir de llavors, aquest virus ha passat a comportar-se de manera similar als altres virus de la grip estacional que circulen durant els períodes epidèmics i, per aquest motiu, s'ha incorporat en la composició de la vacuna antigripal.

Data d'actualització:  18.09.2016