Des del diagnòstic i durant els diferents tractaments és possible que les necessitats nutricionals del nostre cos canviïn. És necessari valorar quins són els requeriments en funció dels factors següents:
- tipus de tumor
- tipus de tractament
- situació nutricional del punt de partida
Els objectius principals són:
- millorar el funcionament general del cos
- potenciar l’efectivitat dels tractaments
- contribuir a evitar infeccions i efectes secundaris de la malaltia i el tractament
- proporcionar més benestar i qualitat de vida
Encara que cal individualitzar el consell dietètic a cada persona, en general, es poden seguir les recomanacions següents:
- Garantir una aportació energètica i proteica suficient (escollir aliments amb alta densitat nutricional en cada àpat principal: llegums, fruites seques, oli d'oliva verge, farinacis integrals, ous, peix, carn magra, llet, formatge i iogurt…).
- Convé que aprofiteu el moment del dia en què teniu més gana per fer els àpats més complets, fins i tot si és al matí.
- Si no podeu fer un àpat complet, fragmenteu-lo al llarg del dia en diverses porcions de menys quantitat.
- No us preocupeu excessivament si en el moment que havíeu previst no podeu menjar. Ho podeu fer més endavant. Menjar ha de ser un moment agradable, fins i tot en els dies més fluixos o negatius.
- Procureu beure força líquids (aigua, sucs espremuts o liquats de fruites i verdures, brous vegetals sense sal, infusions sense sucre…), especialment els dies que no mengeu tant com teníeu previst, i fora dels àpats.
- Si la falta de gana persisteix i esteu més de dos dies sense poder menjar el previst, comuniqueu-ho a l’equip assistencial.
- En alguns casos és possible que augmenteu lleugerament de pes. Aleshores hauríeu de limitar el consum d'aliments malsans rics en sucres i greixos poc saludables (brioixeria, galetes, cereals d'esmorzar, begudes ensucrades, patates xips i snacks fregits i salats, embotits i carns processades…).
- Enriquir la llet. Afegiu a la llet 3 o 4 cullerades de llet en pols. Es pot consumir per beure, però també per enriquir l’aigua de les sopes, els brous, les salses i els batuts.
- Guisats i sopes. Afegiu un grapat de llegums com llenties, mongetes seques, cigrons…
- Fruites seques. Afegiu fruites seques picades o triturades (ametlles, avellanes, nous, pinyons, pistatxos…) als iogurts, cremes de verdures, guisats, purés…
- Purés. Podeu afegir unes cullerades extra d'oli d'oliva verge extra al puré de patates, o de verdures, o de llegums, i posar formatge tendre o baix en sal per al gratinat.
- Verdures. Quan són cuites es poden fer amb salses amb llet enriquida o formatges (tendres o baixos en sal), amb ous durs barrejats, per exemple.
- Batuts. En la seva elaboració podeu afegir llet enriquida amb llet en pols, fruites seques…
- Sandvitxos. Poseu oli d'oliva verge extra al pa. Podeu afegir ous durs, tonyina, hummus i altres patés vegetals a base de llegums, formatge tendre o baix en sal.
- Begudes. Podeu utilitzar la llet enriquida o barrejar-la al 50% amb aigua quan prepareu infusions, per exemple, en lloc d’utilitzar només aigua. També podeu afegir preparats energètics (de nutrició enteral: consulteu el vostre equip assistencial) a les begudes calentes o fredes, de diferents gustos.
- Per picar en qualsevol moment. Tingueu sempre disponibles petits aperitius saludables, com ara nous, ametlles, avellanes, orellanes, panses, prunes seques…; es poden conservar fàcilment en els seus embolcalls a la feina, a la bossa, etc., per tal que en qualsevol moment que sentiu gana, a banda dels àpats, pugueu menjar. Si esteu a casa tingueu, a més, fruites fresques, formatge fresc i iogurts per anar picant entre hores.
Alimentació equilibrada |
Racions equivalents |
Rotació setmanal aconsellada |
Consum diari |
Quantitats equivalents a una ració |
Racions setmanals |
Racions proteiques (carn, peix, ous, etc.) 2 al dia |
|
|
Racions de làctics 2-3 al dia |
|
|
Racions de cereals 4-6 al dia |
|
|
Racions de verdura 2 al dia Racions de fruita 2-3 al dia |
|
1 crua i 1 cuita |
Líquids |
|
8-10 gots al dia |
Data d'actualització:
16.07.2018