És una situació força freqüent i pot causar pèrdua de pes. Per a una nutrició adequada és necessari una aportació suficient de proteïnes i calories, evitant oscil·lacions importants del pes.
Recomanacions
- Fraccioneu els àpats al llarg del dia.
- Feu servir plats petits perquè sembli que hi ha poca quantitat.
- Eviteu aliments calents. És millor que estiguin a temperatura ambient o freds.
- Tingueu cura de les textures perquè siguin agradables, fàcils de mastegar i empassar, que no us entretinguin gaire.
- Cuideu la presentació dels plats i l’ambient en el moment de menjar per afavorir que sigui una estona agradable.
- Feu servir coberts de plàstic.
- Eviteu les olors del menjar. Eviteu cuinar, millor si poden fer-ho per vosaltres.
- Beveu líquids fora dels àpats principals per evitar sentir-vos tips. Podeu beure aigua, sucs, batuts…
- Enriquiu els plats. Així, encara que mengeu quantitats reduïdes, tindreu garantida l’aportació diària dels nutrients necessaris. Per exemple:
- Feu servir llet sencera, nata, formatges, o fruits secs triturats per donar consistència als plats amb salses o caldos.
- Afegiu clares d’ou cuites als menjars, això augmenta l’aportació de proteïnes i molt poc el volum dels plats.
- Feu postres en què la base principal sigui la llet, el gelat, els batuts, etc.
- Si és possible mengeu un refrigeri abans d’anar a dormir. No afectarà el menjar següent i la sensació de sadollament pot ajudar-vos a iniciar el son.
- Porteu a sobre petits refrigeris, com ara batuts o fruits secs, per si teniu gana fora d’hores.
En el cas que continueu perdent pes ho heu de comunicar a l’equip assistencial.
Data d'actualització:
17.07.2018