Es desconeixen exactament quines són les causes del càncer de pulmó. La recerca científica mostra que algunes persones amb certs factors de risc tenen més probabilitat que altres de desenvolupar un càncer de pulmó. En qualsevol cas, el tabac és el desencadenant més important, de manera que el 90-95% dels casos es donen en fumadors.

Un factor de risc és qualsevol element que fa augmentar les possibilitats que una persona pugui desenvolupar càncer, però la majoria no en són una causa directa. Hi ha factors de risc controlables —com el tabaquisme— i altres que no ho són, com ara l’edat i els aspectes hereditaris.

Factors de risc

  • Tabac. La majoria dels càncers de pulmó es produeixen en persones fumadores. El fum del tabac perjudica les cèl·lules pulmonars i en provoca un creixement anormal. El risc de desenvolupar càncer pel tabac augmenta en les persones que fumen molt i/o durant molt de temps.

    L’exposició regular al fum de les cigarretes, cigars o pipes, anomenat fum ambiental, també augmenta el risc de desenvolupar càncer de pulmó malgrat que la persona exposada no fumi.

  • Asbestos i altres substàncies. Les persones que, en la seva activitat laboral, estan exposades a substàncies com asbestos, arsènic, crom, níquel i altres, tenen més risc de desenvolupar càncer de pulmó. Aquest risc augmenta al llarg dels anys d’exposició continuada i encara és més alt per als fumadors. Els equips de protecció per respirar redueixen aquest risc.

  • Radó. El radó és un gas radioactiu que no es veu ni s’olora. Es troba de manera natural en certs tipus de terra i de roques. Les persones que treballen en mines hi podrien estar exposades. Seguir les normes de seguretat ajuda a disminuir aquest risc. En el cas de fumadors el risc augmenta.

  • Contaminació ambiental. La pol·lució ambiental pot augmentar lleument el risc de càncer de pulmó. Aquest risc és més elevat per als fumadors.

  • Història familiar de càncer pulmonar. Les persones el pare, mare, germà o germana de les quals han tingut càncer de pulmó podrien tenir lleugerament més risc, especialment si són fumadores.

  • Història personal de càncer de pulmó. Les persones que han tingut càncer de pulmó tenen més risc de desenvolupar un segon tumor.

  • Edat. El risc de desenvolupar càncer de pulmó augmenta amb l’edat.
Data d'actualització:  16.07.2018