Cada persona viu l’experiència del càncer de forma diferent. Les emocions, els sentiments i les pors són vivències úniques. En finalitzar els tractaments i retornar al ritme propi de vida és freqüent que es donin algunes preocupacions, especialment la por a la recaiguda.

Generalment en el primer any, després d’haver finalitzat el tractament, es posa molta atenció sobre la probabilitat que el càncer torni a aparèixer.

A algunes persones, aquesta possibilitat els genera por de forma tant important que ocupa la major part de la pròpia vida i en pertorba el gaudiment amb dificultats per concentrar-se, dormir bé o menjar. Un moment de gran preocupació, fins i tot d’angoixa, són les visites de seguiment, que comporten enfrontar-se a conèixer l’evolució de la salut. El sol fet de pensar en aquestes probabilitats fa que se sentin emocions en el present com a conseqüència de l’anticipació de situacions.

Altres persones, encara que sentin preocupació per la possible recaiguda, focalitzen més la seva atenció en l’alleujament que els comporta el fet d’haver superat un càncer i la confiança de retornar al ritme propi.

Recomanacions

  • Consulteu amb el vostre equip assistencial el que podeu fer per a la vostra salut en aquesta etapa; us pot ajudar a tenir més sensació de control. Estar ben informats elimina incerteses innecessàries; pregunteu obertament tot el que us preocupa.
  • Expresseu les vostres emocions. Moltes persones prefereixen fer-ho amb la família o amics propers o bé, fins i tot, amb els companys de la feina. El fet de no amagar les emocions fa que no s’hagi d’afegir un sobreesforç. Les persones que prefereixen no fer-ho poden sentir-se millor si pensen en com organitzar-se les emocions per tal d’evitar la sensació de col·lapse; pot ajudar escriure-les.
  • Reforceu els aspectes positius que esteu vivint. Procureu realitzar activitats que us reportin salut i benestar. Intensifiqueu els pensaments positius per tal que els negatius no ocupin tota la vostra atenció.
  • No obstant, no és necessari sentir-vos contents/es tot el temps. Doneu espai a les vostres emocions.
  • Trobeu activitats que us poden relaxar. Practiqueu alguns exercicis.
  • Manteniu-vos tan actius/ves com us sigui possible; us ajudarà a sentir-vos millor i a tenir altres àrees d’atenció.
Data d'actualització:  25.07.2018

Informació relacionada