Causes de les al·lèrgies

Quan el sistema immunitari ha fabricat unes defenses (anticossos) que reconeixen un al·lergen determinat, es produeix l'alliberació d'unes substàncies químiques (per exemple, la histamina) que desencadenen una reacció, de gravetat variable, que provoca els símptomes de l'al·lèrgia.

El nostre cos entra en contacte amb l'al·lergen de maneres diferents:

  • Per contacte directe amb la pell o les mucoses.
  • Per inhalació.
  • Per ingestió.
  • Per injecció.

Al·lèrgia al làtex

Es produeix en uns minuts o al cap de poques hores després d'haver estat en contacte, inhalat o ingerit les proteïnes del làtex presents en productes o objectes que contenen làtex o cautxú natural.

Cal tenir en compte que una gran varietat de productes del nostre entorn contenen làtex (globus inflables, guants, preservatius, gomes d'esborrar, xumets, tetines, pneumàtics, cinta adhesiva, matalassos, sola de les sabates, pilotes, roba esportiva, etc.). També contenen làtex alguns productes sanitaris (guants, esparadrap, sondes, taps de vials, mascaretes, tiretes, material quirúrgic).

Les persones amb al·lèrgia al làtex poden desenvolupar també al·lèrgia a diverses fruites i hortalisses com el plàtan, el kiwi, l'alvocat, la castanya, la pinya, el préssec, la patata o el tomàquet. És el que es coneix com a "síndrome làtex-fruites", a causa de la similitud de les proteïnes al·lergògenes del làtex amb les d'aquests vegetals.

Al·lèrgia al pol·len, als àcars de la pols, al pèl d'alguns animals i a les espores dels fongs

La reacció al·lèrgica es desencadena quan un determinat al·lergen (pol·len, àcars de la pols, pèl d'animals o espores de fongs) entra en contacte, per via respiratòria i/o ulls (i en quantitat suficient) amb una persona sensibilitzada.

La majoria de les plantes que produeixen al·lèrgia pol·linitzen en els mesos de primavera (encara que algunes ho fan a la tardor i a l'hivern). El període de pol·linització de cada espècie és similar d'un any a l'altre, tot i que les concentracions ambientals de pol·len poden ser molt diferents en funció de factors climàtics (vent, pluja, etc.).

Data d'actualització:  15.03.2021