Segons l’OMS, la infecció de ferida quirúrgica és freqüent amb una incidència que varia del 0,5 al 5% depenent del tipus d’intervenció quirúrgica i de l’estat general dels pacients.
Un programa sistemàtic de prevenció de les ferides quirúrgiques inclou la pràctica de la tècnica quirúrgica òptima, un entorn net en el quiròfan amb entrada estricta del personal, la roba apropiada, l’equip estèril, la preparació adequada dels pacient abans de l’operació, l’ús apropiat de profilaxi preoperatòri aamb antimicrobians i un programa de vigilància de les ferides quirúrgiques. En aquest sentit, a Catalunya s’han desenvolupat el sistema de vigilància de les infeccions nosocomials als hospitals de Catalunya (VINCat).
D’altra banda, la Guía de práctica clínica para la seguridad del paciente quirúrgico recull recomanacions basades en els resultats de la literatura científica per fomentar l’ús d’intervencions i estratègies amb l’objectiu de reduir les complicacions en cirurgia. En aquells punts en què no es disposa de suficient literatura per formular recomanacions, s’han definit alguns punts de bona pràctica. Entre altres aspectes, aquesta guia ofereix recomanacions en relació amb la prevenció de la infecció de la ferida quirúrgica i de l’ús de la profilaxi antibiòtica.