Catalunya s'aferma com a referent en l'impuls de les intervencions breus (IB) en alcohol i drogues arreu del món
Torna- Les intervencions breus (IB) són una de les polítiques més cost-efectives per fer front al consum d’alcohol i els problemes associats
- Catalunya és una de les poques regions del món que ha implementat les IB en alcohol a tota l’Atenció Primària i Comunitària (APiC)
- INEBRIA, la xarxa d’experts en IB en alcohol i drogues, celebra el seu 20è aniversari amb una conferència a Barcelona
Salut, a través de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIH) i del seu Subdirector General, Joan Colom, va promoure la fundació de la Xarxa Internacional INEBRIA (International Network on Brief Interventions for Alcohol and Drugs), l’any 2004. L’objectiu va ser i és continuar promovent l’intercanvi i col·laboració entre professionals experts de les intervencions breus (IB) d’arreu del món una vegada s'acabés el projecte de la Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre Alcohol i Atenció Primària, projecte en què Catalunya s'hi va adherir l’any 1995, en la seva Fase III duent a terme experiències pilot sobre la implementació de les intervencions breus (IB). Dins aquest marc es va establir la eficàcia i efectivitat de les estratègies d’identificació precoç i intervenció breu per a reduir el consum d’alcohol i els problemes relacionats.
INEBRIA, doncs, és una xarxa internacional que pretén proporcionar lideratge global en el desenvolupament, avaluació i implementació de pràctiques basades en l'evidència en l'àrea de la identificació precoç i intervenció breu en l’alcohol i les drogues. Entre els seus principals objectius hi ha:
- Compartir informació i experiències;
- Promoure les millors pràctiques i fomentar la àmplia implementació de les mateixes;
- Identificar les mancances i necessitats d'investigació, així com promoure la cooperació internacional en la recerca establint-hi estàndards per portar-la a terme;
- Promoure la integració de les intervencions breus (IB) en el context més ampli de de polítiques per a reduir els problemes associats al consum d’alcohol i drogues.
INEBRIA aglutina al voltant de 1.000 professionals reconeguts mundials en l'àmbit de la prevenció, identificació i tractament de l’alcohol i les drogues. Inclou tant a investigadors com experts en clínica, tècnics de salut pública, responsables a nivell de polítiques i altres professionals interessats en el potencial de les intervencions breus.
A més, l'any 2002 es va iniciar la implementació del programa Beveu Menys que ha permès, durant els darrers 22 anys, formar a més de 12.000 professionals de l’Atenció Primària i Comunitària (APiC) i aconseguir millorar considerablement les taxes de cribratge i de consell en les persones consumidores de risc. Així, l'any 2023, el cribratge del consum d’alcohol es va situar en el 46% i el 39,1% de les persones que feien consum. Les que varen rebre consell, van reduint-ne el seu consum.
Més enllà de l'Atenció Primària i Comunitària (APiC), a Catalunya també s'està fent extensives les intervencions breus (IB) en l’àmbit de l’atenció sexual i reproductiva, de la pediatria, de la salut laboral i en l’àmbit hospitalari.
20a conferència d’INEBRIA
Amb motiu de la celebració del 20è aniversari d’INEBRIA, la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIH) organitza a Barcelona la 20a conferència els dies 21 i 22 de novembre amb el suport de la Unitat d’Addiccions de l’Hospital Clínic i la Fundació IDIBAPS. Hi participen vora 140 professionals experts de més de 20 països i de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
En el transcurs dels dos dies que duri la trobada tindrà lloc fins a 5 sessions plenàries, 9 sessions paral·leles, 6 seminaris i 6 simposis. Destaquen, entre d’altres, el debat sobre el futur d’INEBRIA amb la participació de totes les persones que han estat presidents d’INEBRIA i el debat sobre els reptes de l’expansió de les intervencions breus (IB) a les diferents regions del món amb la participació de representants d’Àfrica, la Índia, Sud-Amèrica i l’Europa de l’Est. També seminaris d’experts tan rellevants com el que portarà a terme Tom Babor dels EUA i Richard Velleman del Regne Unit. Així, mateix, el subdirector de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIH), Joan Colom, tindrà oportunitat de presentar una valoració del que ha succeït a INEBRIA en aquests 20 anys.
El dia previ de la conferència tindrà lloc altres reunions interessants com la que tractarà dels referents del programa Suma Salut que aquest any posarà el focus a la importància de la promoció i prevenció en les persones joves. També, es durà a terme el simposi anual de la Xarxa Europea 'Alcohol Policy Network in Europe' que se centrarà en la importància de la mobilització dels ens locals. Finalment, el grup d’interès d’INEBRIA en la digitalització de les intervencions breus (IB) es reunirà ponents internacionals d’Austràlia, Holanda, Estats Units, Índia, Suècia i Catalunya per exposar les darreres novetats sobre l'apoderament dels ciutadans per a l'autoavaluació del consum d'alcohol, la implementació d’intervencions breus (IB) digitals en països d’ingressos baixos i mitjos o la monitorització a través de dispositius portàtils.
Les intervencions breus (IB) articulen la resposta preventiva des dels serveis de salut, especialment en l'Atenció Primària i Comunitària (APiC). Pretenen reduir el consum de risc d’alcohol i drogues i contribuir a la identificació precoç els seus problemes mitjançant la derivació als serveis especialitzats de la xarxa d’atenció a les drogodependències i amb la reducció de l’estigma de les persones amb problemes relacionats.
Salut treballa per implementar a Catalunya les darreres innovacions en intervencions breus (IB), la majoria de les quals les produeixen els professionals i experts que es troben ara mateix al 20a conferència d'INEBRIA.