Salut afirma que els sistemes de farmacovigilància funcionen i ara cal esperar l'informe de l'EMA
Torna
Dimarts, 16 de de març de 2021
- El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, fa una crida a la prudència de cara als moviments intercomarcals i recorda la necessitat de moure’s amb la bombolla de convivència
- El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que la suspensió cautelar i provisional de la vacuna d’AstraZeneca ha demostrat que els sistemes de farmacovigilància funcionen

roda de premsa vacunació
En concret, i fins al moment, s’han administrat 17 milions de vacunes d’AstraZeneca, 6 milions a la Unió Europea i 11 al Regne Unit i tan sols s’han observat 14 esdeveniments adversos (11 a la Unió Europea i 3 al Regne Unit) que són els que estan ara en estudi. “La incidència és molt baixa, un cas per milió, una xifra molt inferior al que seria la incidència esperada fora del context de vacunació, que és de 3 / 4 casos per milió”, ha puntualitzat Argimon.
El secretari també ha recordat que “aquesta és una pandèmia d’incerteses i ara ens toca viure’n una de nova”. Per això ha demanat paciència i esperar el dictamen de l’Agència Europea del Medicament (EMA) i el Comité Europeo para la Evaluación de Riesgos en Farmacovigilancia (PRAC) doni més informació. També ha volgut recordar que el pla de vacunació continua amb Pfizer i Moderna.
Per la seva banda, Glòria Cereza, responsable de Farmacovigilància de la Fundació Institut Català de Farmacologia, ha afirmat que “mai un cas individual farà que tinguem un patró de causa-efecte confirmat però afegit als casos de la resta d’Europa i de l’àmbit internacional ens permeten veure si hem de parar atenció en possibles efectes adversos”.
Cereza ha exposat que la farmacovigilància és el conjunt d’activitats per identificar nous riscos, “allò que no sabem, quantificar-ho i avaluar-ho per garantir la relació benefici/risc al llarg de tota la vida de la vacuna o medicament al mercat”.
Pel que fa a la situació epidemiològica a Catalunya, el secretari ha volgut fer una crida a la prudència a les portes de Setmana Santa i ha recordat que les setmanes vinents són crucials, sobretot, en temes de mobilitat. “Si marxem hem de fer-ho només amb la nostra bombolla per no augmentar el risc. Necessitem conjuminar la vida social, la salut i l'economia però ens hem de continuar autoimposant restriccions i ser conscients que això no ha acabat”. Argimon ha afegit que cal ser molt curosos davant aquest relaxament de les mesures perquè no suposi un increment de casos ja que “encara estem en una situació fràgil a nivell assistencial i també en un moment crític en la vacunació”. També ha recordat que hi ha exemples arreu d’Europa, com Itàlia, que just ha decretat un confinament.
D’altra banda, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha actualitzat la situació del pla de vacunació i ha exposat que, fins avui, ja són 900.000 les persones vacunades. “Estem en aquestes tres setmanes en les quals ens centrem a posar les segones dosis”.