Resum de la sessió “Prevenció dels ofegaments”, que va tenir lloc el 20 de juny del 2024 dins del cicle Els Dijous de Salut Pública de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Les mesures que s'exposen són una oportunitat per millorar la nostra salut i benestar i per gaudir dels beneficis de les activitats aquàtiques de manera segura.
Segons l’estudi “Mortalitat per ofegaments a Catalunya (2019-2022)”, cada any es produeix una mitjana de 65 morts per ofegament al nostre territori.
Els ofegaments mortals no intencionats s’associen a diferents determinants com l’edat i el gènere, el consum de begudes alcohòliques i altres substàncies psicoactives, algunes malalties cròniques, i diferents circumstàncies ambientals que inclouen tant les temperatures elevades –que inviten al bany- com l’absència de mesures que dificulten la supervisió dels infants als entorns aquàtics.
Per ajudar a promoure un bany segur i saludable, l'Escola de Salut Catalana, en col·laboració amb el Servei d’Estratègia i Comunicació de l'ASPCAT, us ofereix aquest petit resum en vídeo de la sessió “Prevenció dels ofegaments”, que en recull els conceptes clau i compta amb la participació del Dr. Josep M. Suelves, Cap de Servei de Prevenció i Control del Tabaquisme i de les Lesions de la Secretaria de Salut Pública.
La gravació respon a les següents preguntes:
- Quins son els col·lectius de risc dels ofegaments tant en el mar com en aigua dolça?
- Quines són les recomanacions per a un bany segur a qualsevol edat?
- Es podrien evitar els ofegaments si l’educació física en medi aquàtic fos obligatòria des d’I3?
Recomanació de
l'Escola de Salut Catalana en col·laboració amb els Dijous de Salut Pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya