• Inici
  • Sobre la possibilitat de no compartir alguns codis diagnòstics

Sobre la possibilitat de no compartir alguns codis diagnòstics

09/02/2021 09:20
no compartir

El Comitè de Bioètica de Catalunya ha emès una sèrie de recomanacions relatives a la possibilitat de no compartir alguns codis diagnòstics tant a la Història Clínica Compartida de Catalunya (HC3) com al servei La Meva Salut.

Arran d’una consulta feta per un Centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de Barcelona on un professional sanitari que valora el risc de violència masclista que pateix o pot patir una dona, ha fet que el CBC es pronunciï sobre la necessitat d’incloure aquesta informació als registres clínics.

Tot i que la inclusió d’aquestes dades a l’HC3 y La Meva Salut es fa sense que el pacient n’hagi de donar el consentiment exprés, el CBC estima no només que ha d’existir una avaluació curosa sobre qui ha de tenir accés a aquesta informació dintre de l’entorn sanitari, sinó també que cal demanar-li a la dona si desitja limitar el coneixement d’aquesta dada.

El Comitè valora també aspectes com ara la millora de l’atenció si el sistema té accés a aquesta informació o el risc d’estigmatització de la dona depenent de qui accedeixi als seus registres clínics, el que subratlla la necessitat informar i assessorar les persones afectades.

En darrer terme, des del CBC es recorda que la legislació actual sobre protecció de dades preveu el dret d’oposició, que està reconegut en la HC3 i, en conseqüència, ho hauria d’estar també a LMS, que  es nodreix de la informació emmagatzemada a la Història Clínica Compartida de Catalunya.

El text íntegre del comunicat està disponible a aquest enllaç.