• Inici
 • Tabac sense combustió

Tabac sense combustió

Tabac sense combustió

Durant les darreres dècades, la indústria del tabac ha provat de desenvolupar productes nous que contribueixin a mantenir el guany econòmic, que garanteixin la incorporació de nous addictes a la nicotina entre els adolescents i que debilitin el consens social i sanitari favorable a les polítiques de prevenció i control del tabaquisme.

Un d’aquests darrers intents és la introducció al mercat del tabac sense combustió, un producte a mig camí entre les cigarretes convencionals i les electròniques. Amb l’evidència científica actual, aquests dispositius no es poden considerar menys perjudicials per a la salut de les persones que el tabac convencional ni tampoc mètodes eficaços per deixar de fumar.

Posició sobre els productes del tabac sense combustió. Obre en una nova finestra.

Consell Assessor sobre Tabaquisme de Catalunya, Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, Programa d’Atenció Primària sense Fum i Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum de Tabac

Context

Els següents organismes han difós el seu posicionament en relació amb el tabac sense combustió:

 • L’Administració de Fàrmacs i Aliments (FDA) nord-americana ha publicat un informe que adverteix dels riscos derivats del consum d’aquest tipus de tabac.
 • El Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (organisme de caràcter estatal) també en desaconsella l’ús.
 • El Consell Assessor sobre Tabaquisme de Catalunya, la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, el Programa d’Atenció Primària sense Fum i la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum de Tabac han difós el document Posició sobre els productes del tabac sense combustió.

En aquest informe adverteixen dels riscos que se’n deriven i recorden que s’hi ha d’aplicar la legislació vigent en matèria de tabac quant a limitacions de venda i de consum, i que està exclòs de qualsevol forma de patrocini i publicitat.

La normativa és aplicable perquè els dispositius de tabac sense combustió es consideren productes del tabac, que el Reial decret llei 17/2017, de 17 de novembre defineix com ‘els productes que poden ser consumits i constituïts, totalment o parcialment, per tabac, genèticament modificat o no’.

Què és?

El tabac sense combustió és un producte semblant a la cigarreta electrònica: funciona mitjançant un dispositiu electrònic i no produeix fum ni cendra. La diferència principal entre tots dos és que el tabac sense combustió utilitza tabac en fulla, mentre que les cigarretes electròniques es consumeixen amb un líquid que pot contenir o no nicotina.  

El tabac sense combustió està format per tres elements: 

 • Un aparell cilíndric, on s’introdueix la cigarreta, que no crema el tabac, sinó que l’escalfa a altes temperatures (entre 300 ºC i 350 ºC). Segons els fabricants, no arriba a produir combustió, i desprèn vapor en lloc de fum.  
 • La cigarreta, que conté tabac transformat i recobert per una làmina d’alumini. 
 • Un carregador per a l’aparell on s’introdueix la cigarreta.

Riscos

 • Els productes del tabac sense combustió generen emissions amb concentracions significatives de nicotina, que causa dependència, i d’altres substàncies que poden afectar la salut dels consumidors i de les persones que s’hi veuen exposades. 
 • Encara que l’ús de productes del tabac sense combustió contribuís a una reducció del nombre de cigarretes convencionals entre les persones fumadores, no està clar quin seria el benefici d’aquesta reducció respecte a l’abandonament de l’hàbit. 
 • Els productes del tabac sense combustió poden ser una forma d’iniciar el tabaquisme de persones que no han fumat abans i una via per retornar al consum entre persones exfumadores. 
 • La publicitat i la difusió de l’ús de productes del tabac sense combustió pot contribuir a reduir entre la població la percepció del risc de consumir tabac o productes del tabac convencionals, així com debilitar el suport i el compliment de les polítiques de prevenció i control del tabaquisme.
Data d'actualització:  16.05.2018

Informació relacionada