
El Dia Mundial de la Diabetis té lloc el 14 de novembre amb l'objectiu de donar a conèixer la diabetis i sensibilitzar la societat envers aquesta malaltia. La data de celebració d'aquest esdeveniment, instituït per la Federació Internacional de Diabetis i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), commemora l'aniversari del naixement de Frederick Grant Banting, un dels descobridors de la insulina el 1922, i enguany se'n celebra el centenari.
El tema d'aquesta edició és el mateix que el de l'anterior i fa referència a l'Accés a l'atenció en diabetis, amb l'objectiu de reivindicar el dret de totes les persones afectades a rebre el tractament i el suport necessaris per controlar la malaltia i evitar complicacions. L'atenció a la diabetis inclou l'accés a:
- Una alimentació saludable i a la pràctica d'activitat física, dos components essencials per a la cura i la prevenció de la malaltia. En aquest sentit, cal destacar que més de la meitat dels casos de diabetis tipus 2 es poden prevenir.
- La medicació necessària, ja sigui insulina o comprimits que es prenen per via oral.
- Els dispositius d'autocontrol de la malaltia, com els que s'utilitzen per al monitoratge de la glucosa en sang.
- L'educació terapèutica, fonamental per tal que les persones afectades adoptin un rol actiu en el seu tractament, coneguin la malaltia, aprenguin a identificar els senyals d'alerta i tinguin la capacitat d'actuar correctament davant de qualsevol eventualitat.
Precisament l'educació terapèutica és el punt clau de la campanya d'enguany, que amb el lema "Educar per protegir el futur”, pretén destacar que en el cas de la diabetis, més que en el de cap altra malaltia, les cures diàries i l'adopció d'estils de vida saludables tenen una influència demostrada i molt important en el seu pronòstic.
El Departament de Salut, compromès amb l'educació terapèutica de la diabetis
Conscient de la importància de l’autocura en la diabetis, el Departament de Salut treballa en el desenvolupament d'iniciatives que afavoreixin el bon control de la malaltia, com ara la distribució de sensors de monitorització contínua de la glucèmia a totes les persones amb diabetis tipus 1 de Catalunya. En paral·lel, també promou la millora de la detecció i l'atenció de les complicacions associades a la malaltia, com pot ser el peu diabètic. La formació virtual sobre atenció podològica comunitària adreçada als professionals d’infermeria familiar i comunitària de Catalunya, n'és un exemple.
La prevenció de la diabetis, on l'adopció d'estils de vida saludables hi té un paper fonamental, és una altra de les prioritats del Departament de Salut. En aquesta línia i a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, compta amb dos instruments clau: el Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP) i el Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS), que en aquests moments compta amb més de seixanta-cinc activitats en marxa en quatre àmbits: educatiu, sanitari, comunitari i laboral.
De fet, segons dades de la Federació Internacional de Diabetis, actualment la malaltia afecta 537 milions de persones adultes arreu del món, és a dir, 1 de cada 4 persones. A Catalunya la xifra se situa al voltant de 600.000 persones. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2021, el 7,8% de la població de 15 i més anys té diabetis.
D'altra banda, cal tenir en compte també el paper que juguen els determinants socials. Al món més de 4 persones amb diabetis viuen en països d'ingressos baixos i mitjans. En el cas de Catalunya, la malaltia és el triple de freqüent en persones de classe social desfavorida i 6 vegades més freqüent en persones amb estudis primaris o sense estudis.