
La Setmana Europea de la Immunització pretén promoure la vacunació com la millor manera de protegir-se de les malalties i evitar transmetre-les a altres persones.
Enguany, amb el lema "Llarga vida per a tothom", la campanya vol posar de manifest que la vacunació, des del seu naixement l'any 1796, ha permès viure vides més llargues a milers de milions de persones arreu del món, de manera que el seu valor no només es calcula en dosis administrades, sinó també en temps per gaudir d'una vida plena.
La immunització és àmpliament reconeguda com una de les intervencions de salut pública més importants. Les vacunes comporten molts beneficis, com evitar la reaparició de malalties, com la verola, i també prevenen malalties que poden ser molt greus, com el tètanus, la diftèria o la malaltia meningocòccica. Les altes cobertures assolides en població infantil han permès disminuir dràsticament els casos d’algunes d’aquestes malalties com el cas del xarampió, la rubèola o la poliomielitis.
En el cas de la COVID-19, l'alta cobertura vacunal al nostre territori ha permès a la població assolir un alt nivell de protecció enfront del virus i minimitzar els efectes de la pandèmia. Les persones de 5 anys o més residents a Catalunya que encara no s'han vacunat poden demanar dia i hora per fer-ho a vacunacovidsalut.cat.
D'altra banda, el Departament de Salut ha actualitzat, recentment i d'acord amb l'evidència científica, el calendari de vacunacions sistemàtiques, que inclou les vacunes recomanades, l'edat més adient per rebre-les i les malalties de les quals protegeixen. La principal novetat és la introducció de la vacuna antimeningocòccica contra el serogrup B per als infants de 2, 4 i 12 mesos nascuts l’any 2022. Amb aquesta incorporació, ja són 14 les vacunes que s'administren a la ciutadania de Catalunya de manera gratuïta.
Tot i que la majoria de vacunes estan indicades durant la infància, a l'edat adulta també es recomanen algunes vacunes de manera sistemàtica, així com altres segons circumstàncies que requereixin immunització, com el desenvolupament de professions de risc, l'embaràs, o els viatges a països o zones on hi ha malalties de les quals cal protegir-se.
Data d'actualització:
21.04.2022