L'objectiu d'aquesta jornada, coordinada per l'Associació de Societats Europees de Celíacs (AOECS, per les seves sigles en anglès), és donar visibilitat i suport a les persones que pateixen la que actualment es considera la malaltia crònica intestinal més freqüent en el món occidental.
La celiaquia és la reacció, per predisposició genètica, a la ingesta del gluten, una proteïna present en alguns aliments, com ara el blat, el sègol, l'ordi o la civada. El consum d'aquesta proteïna provoca en les persones afectades una lesió intestinal que afecta la seva capacitat d'absorbir els nutrients.
La malaltia se sol manifestar durant la infància, però pot aparèixer a qualsevol edat, amb un o més símptomes, o bé presentar-se de manera asimptomàtica (sense símptomes). La detecció precoç és clau per evitar les complicacions que se'n poden derivar. La dieta estricta sense gluten, que s'ha de seguir durant tota la vida, és l'únic tractament actual i en la majoria dels casos permet la recuperació total i permanent de la lesió intestinal.
Més informació
-
Malaltia celíaca
Canal Salut
-
Soc celíac. Puc prendre medicaments que contenen gluten?
(Obre en una nova finestra)
Medicaments i farmàcia