- Promoure pràctiques òptimes d'higiene de mans (utilitzant la tècnica adequada i d'acord amb els 5 moments de l'OMS) i els moments per utilitzar els guants de manera apropiada dins del flux de treball sanitari.
- Promoure la inclusió de la higiene de mans dins les estratègies nacionals de PCI, així com procediments operatius estàndard en l'àmbit de les instal·lacions, d'acord amb les recomanacions del pla d'acció global i marc de seguiment de l'OMS 2024-2030.
- Sensibilitzar sobre l'impacte ambiental i climàtic dels guants en la generació i gestió de residus, sobretot quan s'utilitzen innecessàriament.
Sota el lema de la campanya mundial per al 2025, “Els guants, quan estigui indicat; la higiene de mans, sempre.”, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) posa l’accent en el fet que la higiene de mans continua sent la mesura més efectiva per prevenir infeccions en l’àmbit assistencial.
L’OMS fa una crida a la implicació activa dels professionals sanitaris i dels pacients, al compromís ferm dels líders i gestors del sistema de salut, així com al suport decidit dels responsables de polítiques sanitàries. L’objectiu és situar la higiene de mans com una prioritat estratègica dins dels centres sanitaris arreu del món.
Els guants mèdics, definits com a guants d’un sol ús utilitzats en procediments assistencials, no ofereixen una protecció total. Es poden contaminar amb la mateixa facilitat que les mans nues i, per tant, no substitueixen la higiene de mans. Quan s’utilitzen, cal retirar-los adequadament, per exemple, després de tocar un pacient, i realitzar la higiene de mans immediatament, d’acord amb els 5 moments per a una bona higiene de mans establerts per l’OMS.
Independentment de l’ús de guants, la higiene de mans en els moments indicats i realitzada correctament continua sent una de les mesures més importants per protegir pacients i professionals en qualsevol entorn sanitari. Amb vista al 2026, l’adhesió a la higiene de mans i el feedback associat s’haurien d’establir com un indicador nacional clau, almenys en tots els hospitals de referència. Actualment, només el 68% dels països indiquen estar aplicant aquest seguiment.
A més, l’ús innecessari de guants comporta un impacte ambiental significatiu. Contribueix de manera important al volum de residus sanitaris, especialment si s’utilitzen quan no estan indicats, fet que suposa un malbaratament de recursos sense una reducció efectiva en la transmissió de microorganismes. Entre febrer i agost de 2020, es van consumir més de 3.000 milions d’equips de protecció individual (EPI) ;arreu del món, generant aproximadament 591 tones de residus diaris, dels quals els guants en van representar la major part.