En aquest apartat, hi trobareu una llista de recursos útils que us facilitaran el desenvolupament de la vostra feina diària i us permetran oferir una atenció de qualitat a la persona que teniu al vostre càrrec.

Informació, orientació, suport emocional i formació

 • Persones cuidadores no professionals

  El Departament de Drets Socials ofereix serveis d'atenció, orientació, assessorament i formació als cuidadors informals. 

 • Cuidem el cuidador

  Publicació del Departament de Drets Socials, elaborada per un equip de professionals de la Creu Roja, que té com objectiu donar suport a les famílies en la seva tasca de cuidadores. Conté indicacions pràctiques per formar-se en l'experiència de cura de la persona atesa i per aprendre a cuidar-se un mateix. 

 • Persones cuidadores

  Espai virtual de la Fundació Pere Tarrés que té com a objectiu reconèixer i facilitar la tasca dels cuidadors informals i fomentar l'intercanvi d'experiències. Ofereix informació d'actualitat, xerrades virtuals en directe, consells per a l'autocura i recomanacions per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb dependència. 

 • Ser cuidador

  Portal de la Creu Roja que posa a l'abast de les persones cuidadores tot un ventall de recursos de suport a l'experiència de cura, com ara guies i altres publicacions, enllaços d'interès o vídeos.  

 • Àrea de Cuidadores – Fundación Caser

  Web d'ajuda a les persones cuidadores que inclou un ampli ventall de recursos útils, com ara consells per a l'autocura i la cura de les persones amb dependència, vídeos demostratius, guies, un cercador de recursos públics i una llista de preguntes freqüents. 

 • Cuidadoras crónicos
  Aquest portal, que compta amb la participació de la Generalitat de Catalunya, fomenta la generació i l'intercanvi de coneixements mitjançant comunitats virtuals de cuidadores gestionades per professionals de la salut i altres cuidadores expertes. Conté una zona pública i una altra de reservada, de subscripció gratuïta. 
 • Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) de la Diputació de Barcelona

  Són espais de trobada de persones cuidadores no professionals per a l'intercanvi  d'experiències i coneixements, així com per proporcionar-se suport emocional. Els grups, que poden incloure entre setze i vint persones, disposen de l'ajuda d'un psicòleg. Es fan deu sessions, d'una durada d'hora i mitja cadascuna, que es porten a terme en espais municipals.

 • La Colla Cuidadora

  Bloc d'un grup obert de persones cuidadores no professionals d'un familiar amb dependència de Barcelona per a l'intercanvi d'emocions i experiències. Es tracta d'un espai lúdic, de relació, reflexió i aprenentatge.

 • App Dependència (descàrrega per a Android) - Instituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO)

  Aplicació per a dispositius mòbils adreçada als cuidadors no professionals. Inclou consells per a l'autocura i per cobrir les necessitats de la persona amb dependència en format audiovisual, així com vídeos de testimonis de persones que es troben en la mateixa situació. També ofereix informació sobre serveis i prestacions, i sobre el procés que cal fer per sol·licitar-los i tramitar-los. 

 • App Dependència (descàrrega per a iOS) - Instituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO)

  Aplicació per a dispositius mòbils adreçada als cuidadors no professionals. Inclou consells per a l'autocura i per cobrir les necessitats de la persona amb dependència en format audiovisual, així com vídeos de testimonis de persones que es troben en la mateixa situació. També ofereix informació sobre serveis i prestacions, i sobre el procés que cal fer per sol·licitar-los i tramitar-los. 

 • Incapacitació i tutela

  Informació sobre el procés judicial que es pot plantejar quan la manca de capacitat impedeix que la persona tingui cura d'ella mateixa i dels seus béns, i sobre les conseqüències que genera.

Ajuts econòmics i serveis socials

 • Procés de reconeixement de la situació de dependència

  Informació detallada sobre el procés de reconeixement de la situació de la dependència, que gestiona el Departament de Drets Socials i que esdevé un requisit bàsic per accedir a les prestacions econòmiques i de serveis socials reconegudes per la Llei de la dependència.

 • Serveis socials per a persones amb dependència

  Catàleg de serveis que el Departament de Drets Socials ofereix a totes aquelles persones que hagin obtingut el reconeixement oficial de la situació de dependència. 

 • Persones cuidadores no professionals

  El Departament de Drets Socials promou diverses actuacions adreçades a atendre les necessitats de les persones cuidadores no professionals, entre les quals hi ha una prestació econòmica. 

 • Conveni especial de cuidadors no professionals de persones en situació de dependència

  Les persones que estiguin realitzant tasques de cures no professionals a persones dependents, poden sol·licitar l'alta en el conveni especial de persones cuidadores no professionals de les persones en situació de dependència a la Tresoreria General de la Seguretat Social.

 • Infants menors de tres anys amb dependència

  Catàleg de prestacions econòmiques i de serveis socials que el Departament de Drets Socials posa a disposició dels infants menors de tres anys amb dependència i les seves famílies. 

 • Accessibilitat universal i autonomia personal

  Descripció dels recursos que ofereix el Departament de Drets Socials per a la millora de l'accessibilitat i la promoció de l'autonomia personal, com la targeta d'aparcament i el servei de transport adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, o els ajuts econòmics necessaris per al desenvolupament de l'autonomia de les persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial.

Data d'actualització:  25.11.2021