Aquesta jornada, instituïda per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) amb el suport de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), vol conscienciar sobre la importància de la innocuïtat dels aliments en la prevenció de les malalties de transmissió alimentària, que cada any afecten prop de 600 milions de persones. L'esdeveniment pretén, alhora, difondre les mesures que es poden adoptar en diferents entorns per tal de garantir la seguretat en la producció, emmagatzematge, distribució i consum dels aliments.
Segons la FAO, la seguretat alimentària s'aconsegueix quan totes les persones en tot moment tenen accés físic i econòmic a aliment suficient, segur i nutritiu per satisfer les seves necessitats alimentàries i les seves preferències, amb l'objectiu de portar una vida activa i sana. D'acord amb aquest organisme, la innocuïtat dels aliments es refereix a tots aquells riscos associats a l'alimentació que poden incidir en la salut de les persones, tant d'origen natural, com els derivats de contaminacions, per incidència de patògens; o bé que poden augmentar la predisposició a patir malalties cròniques, com el càncer o les malalties cardiovasculars. La innocuïtat esdevé, per tant, una condició necessària per a la seguretat alimentària.
A casa, la millor manera de prevenir malalties de transmissió alimentària i garantir la innocuïtat dels aliments és respectar les quatre normes bàsiques d'higiene dels aliments: netejar, separar, coure i refredar.
Més informació
-
Les mesures d’innocuïtat dels aliments ens protegeixen contra les malalties de transmissió alimentària
(Obre en una nova finestra)
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA)
-
Higiene, conservació i preparació dels aliments
Canal Salut
-
Malalties de transmissió alimentària
Canal Salut