• Imprimeix

Vacunacions

Una vacuna és una preparació que s’obté a partir d’un microorganisme o un dels seus derivats. Quan s’administra, proporciona una informació a l’organisme i el capacita per poder-se defensar contra una infecció determinada. Cada vacuna immunitza contra una malaltia concreta. Hi ha, però, vacunes que combinades protegeixen de més d’una malaltia: són diverses vacunes juntes en un sol preparat.

Les vacunes es fabriquen a partir d’antígens. L’antigen és una molècula que pot induir a la formació de defenses, ja que el sistema immunitari el reconeix com una amenaça.

El Departament de Salut estableix el calendari vacunal que ha de rebre la població de Catalunya i que es va modificant sobre la base de l’evidència científica. El darrer canvi es va produir al juliol de 2016. El nou calendari ajusta les edats d’administració d’algunes dosis de vacunes i incorpora dues vacunes a la primera infància: la vacuna contra el pneumococ i la vacuna contra la varicel·la.

També, per prevenir la propagació internacional de les malalties, és important complir les recomanacions de vacunacions que estableix l’Organització Mundial de la Salut per als viatgers internacionals. Podeu trobar més informació a la fitxa Viatges i oci o us podeu informar a les Unitats de vacunacions internacionals.