• Imprimeix

Embaràs

L’embaràs és un procés que s’inicia en el moment de la fecundació i finalitza amb el naixement d’un nadó. Durant aquest procés, l’organisme matern experimenta modificacions importants per a la gestació.

El desenvolupament adequat de l’embaràs és essencial, no només per al benestar de la dona i el fetus sinó també per al moment del part, per al puerperi i per al creixement de l’infant.

Control i seguiment

La llevadora i el metge o metgessa especialistes en obstetrícia o ginecologia ofereixen a la futura mare una atenció integral i de qualitat al llarg de tot el període de gestació. Per gaudir d’un embaràs saludable, cal que la dona assisteixi a les visites periòdiques de control i seguiment.

Durant la primera d’aquestes visites s’estableix el calendari per practicar el diagnòstic prenatal, que consisteix en un conjunt de proves que permet detectar precoçment determinades anomalies congènites del fetus a partir de la vuitena setmana de gestació.

Canvis físics i emocionals

Al llarg del procés de gestació la dona experimenta diversos canvis físics i emocionals. Augmenta el pes, el volum abdominal i el de les mames, així com la pressió intraabdominal, que fa canviar la manera de respirar. Les cames es poden inflar i, ocasionalment, es poden patir nàusees o vòmits matutins. Pel que fa a l’aspecte emocional, són freqüents els canvis d’humor, la sensació d’inseguretat i la preocupació pel benestar del fetus.

Prevenció de problemes de salut

Hi ha alguns problemes de salut que cal prevenir, especialment, durant l’embaràs.
Consells per prevenir-los:

 • Deixar de fumar durant la gestació redueix el risc de partir un avortament espontani, la ruptura prematura de membranes o un part prematur, entre d’altres problemes. També cal que eviteu el consum d’alcohol i de qualsevol altre tipus de droga.
 • Convé que estigueu correctament vacunades abans de quedar-vos embarassades, especialment contra la rubèola, el tètanus i la varicel·la.
 • Durant l’embaràs, heu d’evitar el contacte amb malalties infeccioses, com les infeccions de transmissió sexual.
 • Alguns medicaments són perjudicials per al futur nadó. Preneu únicament i exclusivament la medicació recomanada pel vostre metge o metgessa.
 • Eviteu els viatges llargs durant el primer trimestre i les darreres setmanes de gestació.
 • Aprofiteu l’embaràs per aprendre a prevenir el mal d’esquena mentre realitzeu les vostres activitats diàries.
 • Nos us exposeu a contaminants ambientals.
 • Mantingueu uns bons hàbits d’higiene i descanseu vuit hores durant la nit i una estona en algun altre moment del dia.
 • Vestiu-vos amb peces còmodes, que permetin la transpiració, i eviteu mitjons o mitges que estrenyin. No utilitzeu sabates amb talons massa alts ni completament plans.
 • Extremeu les precaucions de seguretat alimentària.

Estils de vida saludables

L’activitat física moderada, com ara passejar, caminar o nedar, comporta molts beneficis per a la dona embarassada. No són aconsellables ni els esports de risc ni les activitats competitives.

Una alimentació variada i equilibrada és fonamental per al bon desenvolupament de la gestació. Es recomana realitzar quatre o cinc àpats no copiosos al llarg de la jornada i beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua diaris. Cal moderar el consum de sal i evitar els aliments amb greixos i la llet o els derivats làctics no pasteuritzats.

Pel que fa als hàbits sexuals, no cal modificar-los ni interrompre’ls si l’embaràs no presenta complicacions. A partir del tercer trimestre, s’han adoptar postures que no pressionin l’abdomen.

Part

El part és un procés fisiològic que, majoritàriament, en el nostre context, es viu dins l’entorn hospitalari, on la dona pot rebre una atenció més o menys medicalitzada. Es tracta del naixement d’un ésser humà que haurà d’adaptar-se a un nou medi i que requerirà atenció i cura de la seva família per poder cobrir les seves necessitats bàsiques.

Generalment es considera que el procés de part s’ha iniciat quan hi ha una activitat uterina rítmica de dues o més contraccions uterines cada deu minuts, el coll de l’úter presenta canvis cap a la maduració i ha començat la dilatació.

Motius per anar a l’hospital:

 1. Experimentar contraccions uterines rítmiques (una cada cinc minuts en un període d’una hora) que no cedeixen amb el repòs. La sensació de dolor durant la contracció canvia força en funció de la persona i de la fase del part. Es pot comparar amb un dolor menstrual i, de vegades, amb un dolor lumbar.
 2. Trencar la bossa de les aigües: cal fixar-se en l’hora del trencament i les característiques de les aigües. La coloració normal és la incolora. La presència de líquid verd pot evidenciar senyals de patiment fetal i cal anar urgentment al centre hospitalari.
 3. Metrorràgia (pèrdua de sang per via vaginal): pot revelar que hi ha despreniment de la placenta i cal anar urgentment a l’hospital.


 

Postpart

El postpart, que acostuma a durar uns quaranta dies, és una etapa de grans canvis en el cos de la dona, ja que tots els òrgans involucrats en l'embaràs i el part tornen al seu estat anterior.

A banda dels canvis físics, durant aquest període, la dona també s’ha d’adaptar a la nova situació familiar, cosa que pot originar emocions i sentiments contradictoris i, fins i tot, depressió postpart. És per això que convé expressar els sentiments, tenir una bona comunicació amb la parella i la seva implicació, comptar amb un grup de suport mutu, tenir confiança en la capacitat com a mare, buscar ajuda, descansar i alimentar-se equilibradament, sortir a passejar amb el nadó...

Data d'actualització:  13.04.2017