La depressió és una malaltia molt freqüent que provoca una alta discapacitat i un fort impacte social. Qui la pateix encara és víctima d'una forta estigmatització, cosa que fa que, fins i tot en els països desenvolupats, més de la meitat de les persones que la tenen no siguin diagnosticades ni tractades. Per tant, cal millorar el reconeixement social d'aquesta malaltia per facilitar l'accés al tractament.
La depressió és molt més que estar baix de moral. La majoria de persones experimenta tristesa de tant en tant, però en algunes ocasions aquests sentiments no desapareixen i s'acompanyen d'altres símptomes que provoquen malestar o dificultats per desenvolupar la vida quotidiana. És aleshores quan podem estar davant d'un trastorn denominat depressió.
La depressió es pot desencadenar per determinades circumstàncies, tot i que de vegades es produeix sense causa aparent.
Els símptomes més habituals són baix estat d'ànim, tristesa o sentiment de desesperança, i pèrdua d'interès per les activitats de les quals abans es gaudia.
El diagnòstic de la depressió inclou la història clínica completa, una entrevista psiquiàtrica i un examen físic.
El tractament de la depressió varia en funció de cada cas concret, del grau d'intensitat de la malaltia i de les preferències de la persona que la pateix.
Hi ha algunes estratègies que poden ser útils per ajudar una persona propera a superar la depressió.
Recull d'informes, guies i altres publicacions susceptibles d'interès per als professionals sanitaris implicats en el maneig de la depressió.