Bacteri legionel·la / Malaltia del legionari / Febre de Pontiac / Infecció per legionel·la / Pneumònia per legionel·la
La legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. Té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que cursa lleu, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, potencialment mortal.
La legionel·losi no es transmet de persona a persona. Es contrau en inhalar vapor d'aigua o aerosols (dispersió d'un líquid o un sòlid en l'aire o en un gas).
El bacteri Legionel·la es va detectar per primer cop l'any 1976 als Estats Units arrel d'un brot sorgit a Filadèlfia durant una convenció de la Legió Americana, amb 221 legionaris que van contraure pneumònia i dels quals en van morir 34.
Des de l'any 1989 la legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada. Per tant, els professionals han de declarar-la a la unitat de vigilància epidemiològica corresponent tan bon punt en sospitin l'existència.
Tipus de legionel·losi
Té dues possibles manifestacions:
- Febre de Pontiac. És lleu i presenta símptomes semblants als de la grip, com ara dolor muscular, tos, mal de cap i nàusees. Desapareix sense necessitat de tractament.
- Infecció pulmonar o malaltia del legionari. Es caracteritza per pneumònia i febre alta que pot arribar a provocar la mort. Es tracta amb antibiòtics.
Causes
L'agent responsable són els bacteris del gènere Legionella del qual hi ha descrites unes 40 espècies i mes de 50 serogrups. L'espècie que més vegades s'ha vist implicada com a causa de la malaltia és la Legionella pneumophila de serogrup 1, malgrat que totes les espècies i serogrups del gènere s'han de considerar patògens potencials.
El bacteri viu en aigües superficials com llacs, rius o estanys. D'allà pot colonitzar els sistemes d'aigua sanitària freda o calenta o altres instal·lacions que necessiten aigua per al seu funcionament i poden generar aerosols, com torres de refrigeració, fonts ornamentals, aigua de reg, etc. En aquest tipus d'instal·lacions, si es donen les condicions que afavoreixin el seu creixement i multiplicació (temperatura, brutícia, estancament), aquesta aigua colonitzada per legionel·la, quan es dispersa en forma d’aerosol, es converteix en un focus d’infecció i pot arribar a concentracions del bacteri suficients per infectar l'ésser humà.
Factors de risc
La legionel·losi acostuma a afectar adults i gent gran.
El risc de contraure-la depèn de la intensitat de l'exposició i de l'estat de salut de la persona.
Fumar, patir una malaltia pulmonar crònica i tenir més de cinquanta anys o un sistema immunològic feble a causa de malalties com el càncer, la diabetis o la insuficiència renal són alguns dels factors que multipliquen les possibilitats de desenvolupar la malaltia.
Informació relacionada
Transmissió
La legionel·losi es transmet a través de l'aire, en respirar vapor d'aigua o aerosols que contenen el bacteri. En cap cas es contagia de persona a persona. Tampoc es transmet per ingestió de l’aigua de consum.
Símptomes
El període d'incubació (interval des de la infecció fins a l'aparició dels símptomes) pot oscil·lar entre dos i deu dies, tot i que acostuma a ser de cinc a sis dies.
La febre de Pontiac es manifesta amb febre, mal de cap, dolors musculars i cansament. Alguns pacients també presenten dolor toràcic, diarrea i vòmits.
Els símptomes de la malaltia del legionari són similars als d'altres tipus de pneumònia. Els més freqüents són: dolor toràcic, tos seca, febre, malestar general, mal de cap, calfreds, diarrea i nàusees.
Tractament
La febre de Pontiac desapareix sense tractament específic.
La malaltia del legionari es tracta amb antibiòtics. També és possible que calgui administrar oxigen o donar líquids.
Prevenció
Tenint en compte els medis a través dels quals es vehicula la legionel·la, la millor forma de prevenir-ne l’aparició és adoptar mesures dirigides a evitar la colonització, la multiplicació i la dispersió a les instal·lacions de risc.
Les mesures preventives es basen en un correcte manteniment, neteja i desinfecció de les instal·lacions on es pot allotjar el bacteri.
Informació relacionada
-
Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)
Recursos per a professionals
-
Prevenció i control de la legionel·losi en instal·lacions de risc (Obre en una nova finestra)
Informació per a responsables d'instal·lacions, empreses i serveis de manteniment i tractament, guies, serveis i tràmits relacionats, normativa. (ASPCAT)
-
Vigilància epidemiològica de la legionel·losi
Definició de cas, procediment de notificació a la XVEC, protocol d'actuació, informes i altres recursos. (ASPCAT)