Diabetis

La diabetis mellitus (DM) és una malaltia metabòlica que es caracteritza perquè l'organisme fa un ús escàs de la glucosa. La glucosa és un sucre que, un cop a les cèl·lules, actua com a font d'energia per tal de dur a terme els processos vitals. Si el cos és incapaç d'aprofitar-la, en lloc de penetrar a les cèl·lules, s'acumula a la sang i provoca una hiperglucèmia. La hiperglucèmia és l'augment del nivell de glucosa a la sang (glucèmia).

La DM és una malaltia crònica que requereix un bon control metabòlic per evitar o frenar possibles complicacions a llarg termini.

La Federació Internacional de diabetis, el la 8ª edició del seu Atlas, en base a estimacions estàndards sobre la prevalença de diabetis, considera que actualment hi haurien més de 425 milions de persones amb diabetis al mon, de les quals una tercera part són més grans de 65 anys.  Sense mesures de prevenció efectives el nombre de persones amb diabetis podria augmentar fins a 629 milions a l’any 2045.

A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant dels 560.000 casos. Cada any es registren entre 250 i 270 nous casos de diabetis mellitus de tipus 1 en menors de 30 anys.