Hepatitis D
Aquesta malaltia és causada pel virus VHD (virus de l'hepatitis D) i només afecta persones infectades ja per l'hepatitis B, ja que necessita aquest virus per sobreviure.
Es transmet per via sanguínia amb la punxada amb xeringues que han estat utilitzades per persones infectades (tatuatges, acupuntura, consum de drogues…), pel fet de compartir objectes d'higiene personal com raspalls de dents, maquinetes d'afaitar, o en transfusions sanguínies; per contacte sexual sense protecció, i també de mare a fill.
L'hepatitis D pot fer empitjorar una infecció per hepatitis B i agreujar-ne els símptomes.
Hepatitis E
És causada pel virus VHE (virus de l'hepatitis E). Es transmet per via oral-fecal de manera similar a l'hepatitis A, amb la ingestió d'aliments i aigua contaminats (glaçons de gel, fruites i verdures crues rentades amb aigua infectada…).
No hi ha vacuna disponible i per prevenir-la cal extremar les mesures higièniques i evitar el consum de begudes i aliments contaminats. No causa una malaltia crònica.
Hepatitis autoimmune
Es produeix per una disfunció del sistema immunitari que provoca que aquest ataqui i destrueixi les cèl·lules del fetge.
No se'n coneixen les causes però es pensa que hi pot haver una predisposició genètica, ja que molts cops afecta persones amb familiars que tenen malalties autoimmunitàries.
És poc freqüent i es dona principalment en nenes i dones joves.
En alguns casos s'associa a altres malalties autoimmunitàries com tiroïditis, diabetis mellitus, síndrome de Sjögren, etc.
Aquesta hepatitis esdevé crònica i no pot prevenir-se.
Hepatitis no A-E
Hepatitis no A-E greu d'origen desconegut, en infants de fins a 10 anys, notificada per primer cop al Regne Unit.
Context
El 5 d'abril del 2022, les autoritats sanitàries del Regne Unit van notificar a l'OMS 10 casos d'hepatitis aguda greu d'origen desconegut en infants, prèviament sans, menors de 10 anys (entre 11 mesos i 5 anys) a Escòcia.
9 casos van tenir inici de símptomes durant el març del 2022 i un d'ells el gener del 2022. Els 10 casos van ser detectats quan estaven hospitalitzats.
Després d'iniciar una investigació a escala nacional, el 8 d'abril del 2022 s'havien identificat al Regne Unit 74 casos, alguns dels quals han requerit trasllat a unitats hepàtiques pediàtriques especialitzades. 6 infants han requerit trasplantament hepàtic i cap infant ha mort.
Les proves de laboratori han exclòs els virus de l'hepatitis A-E a aquests infants. S'han detectat SARS-CoV-2 i/o adenovirus en diversos casos.
El Regne Unit ha establert una definició de cas que ha compartit amb la resta de països i també ha elaborat una enquesta per a la investigació dels casos que compleixin la definició.
Fins ara, a l'Estat espanyol se n'han detectat 3 casos no relacionats entre si, amb residència a la Comunitat de Madrid, Castella-La Manxa i l'Aragó, sense antecedents de viatges i edats compreses entre els 22 mesos i 7 anys. Un ha requerit trasplantament hepàtic.
Què en sabem fins ara de l'hepatitis no A-E greu d'origen desconegut, en infants de fins a 10 anys?
Actualment, no hi ha una etiologia clara, una causa evident de la malaltia. Per l'epidemiologia sembla que podria ser una causa infecciosa. L'hepatitis és una malaltia caracteritzada per la inflamació del fetge. En aquests casos, es tracta d'hepatitis aguda, amb transaminases* molt elevades, no relacionada amb cap dels virus de l'hepatitis de l'A a l'E (ni A, ni B, ni C, ni D ni E) que afecta infants fins als 10 anys.
*Les transaminases: són uns enzims que es produeixen a les cèl·lules de diferents parts del cos, sobretot al fetge, i que transporten informació entre molècules.
Quins són els símptomes?
Els símptomes dels casos confirmats són icterícia (coloració groga de la pell i dels ulls). On es veu més clar és a les escleres, a la part blanca dels ulls. I també afeccions gastrointestinals com diarrea, vòmits i dolor abdominal.
Què la provoca?
L'origen dels casos actuals d'hepatitis no A-E en menors de 10 anys encara es considera desconegut i continua sota investigació activa.
Al Regne Unit s'ha observat un augment en l'activitat dels adenovirus en els últims mesos, que circulen juntament amb el SARS-CoV-2, encara que el paper d'aquests virus com a origen de la malaltia encara no és clar. Tampoc no s'han identificat altres factors de risc epidemiològics clars fins ara, inclosos els viatges internacionals recents.
S'estan fent proves de laboratori per a altres infeccions, productes químics i toxines per als casos identificats.
Notificació obligatòria al Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública de Catalunya
Tots els possibles casos detectats s'han de notificar a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC), des d'on es coordinaran les actuacions de Catalunya.
Informació actualitzada a 14 d'abril de 2022.