Aquesta prova avalua el tracte gastrointestinal inferior, és a dir, el còlon, també anomenat intestí gros; de vegades, però, pot incloure un segment del tram final de l’intestí prim.
Es fa servir per identificar la presència de malalties com ara úlceres, tumors benignes, tumors malignes, pòlips, malalties inflamatòries i altres tipus de malalties que poden afectar el còlon.
Us heu de col·locar ajaguts a la taula d’estudi i us introduiran una sonda rectal per obtenir les imatges, és a dir, una cànula en forma d’ènema per l’anus que administra el medi de contrast (generalment bari) per acció de la gravetat; en alguns casos, després del bari i per millorar les imatges, us poden injectar aire mitjançant la mateixa sonda rectal.
Us indicaran diferents posicions, que poden ser dempeus o ajaguts a la taula i que estigueu immòbils durant la captació de les imatges per evitar que quedin borroses.
Quan acabi la prova, trauran la major part de l’ènema pel mateix tub pel quan us l’havien administrat i el material restant l’eliminareu anant al lavabo; després, us haureu de tornar a estirar a la taula d’estudi per realitzar una última radiografia.
La durada de l’exploració acostuma a ser d’entre 20-30 minuts.
La neteja del còlon és imprescindible ja que la presència de femta pot dificultar el diagnòstic i, fins i tot, pot obligar a suspendre la prova; per això, 2 dies abans de la prova, heu d’iniciar una dieta pobre en residus (arròs, pasta, carn o peix a la planxa, sucs filtrats, pa torrat...).
El dia abans de l’exploració heu de prendre el preparat evacuant que us indicaran en el moment de programar aquesta exploració.
Si esteu prenent medicació habitual, podeu prendre-la amb una petita quantitat d’aigua.
Tot i que no és un estudi dolorós, a mesura que el contrast va entrant dins l’intestí, podeu notar molèsties i tenir ganes d’evacuar; és molt important, doncs, que informeu el personal d’infermeria o tècnic si noteu un dolor molt intens durant el desenvolupament de la prova o immediatament després que finalitzi.
És una prova diagnòstica no invasiva, ja que el sistema digestiu no absorbeix el bari i per tant no arriba a la sang amb la qual cosa les reaccions al·lèrgiques són extremadament infreqüents.
Aquest tipus d’estudi no deixa radiació en el cos; a més, actualment, els equips de raigs X intenten minimitzar les dosis al màxim.
En alguns casos poden produir-se perforacions del còlon, ja sigui en la zona rectal d’introducció de la cànula o en la resta del còlon.
La possibilitat que es produeixi una obstrucció intestinal és molt baixa.
Durant la realització de la prova podeu tenir la sensació que se us escapa líquid, però no us heu de preocupar perquè forma part del procés.