La càries dental és una malaltia multifactorial que actualment es defineix com una disbiosi (alteració del conjunt de bacteris que viuen de forma natural en una zona del cos) contribuïda pels sucres.
La superfície de les dents està colonitzada per la placa dental o biofilm. Els bacteris que en formen part es nodreixen dels sucres lliures de l’alimentació i, com a resultat, alliberen àcids que poden produir la desmineralització de l'esmalt dental. Hi ha diferents factors que poden ajudar a revertir aquesta situació afavorint el procés de remineralització. Un d’ells és l’efecte neutralitzador de la saliva sobre els àcids. La presència de fluor entorn de la cavitat oral afavoreix la remineralització de l’esmalt.
Per tant, ens trobem davant d’una situació d’equilibri que, quan es trenca de forma repetida, ja sigui perquè la saliva no pot neutralitzar la presència massa freqüent o constant d’àcids o perquè no hi ha fluor disponible, té com a conseqüència l’aparició de la lesió de càries.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), hi ha una lesió de càries quan es veu una cavitat, un forat.
Destaquem
La causa de la càries és el trencament de l’equilibri remineralització-desmineralització.
L’aparició de la càries depèn de la combinació de diferents factors:
- L'excés de sucres lliures a l’alimentació.
- La manca d'higiene oral, que facilita la presència de bacteris a la boca i la manca de l’acció preventiva i reparadora del fluor de la pasta dental.
- La susceptibilitat de les dents, si no es tracten amb fluor, que protegeix l’esmalt i la dentina de la dent, així com l’anatomia de la superfície triturant, amb estries o fissures que retenen la placa bacteriana i les restes d’aliments i faciliten la desmineralització.
- El tipus de bacteris. No tots els bacteris que viuen a la boca produeixen els àcids que causen la lesió desmineralitzadora de la càries. Hi ha diferents bacteris responsables de l’aparició de lesions i amb els avenços en microbiologia cada cop es coneixen més i millor.
Els símptomes varien en funció de l’extensió i de la situació de la càries:
- Si només afecta l’esmalt de les dents, no acostuma a produir-ne.
- Quan arriba a la dentina, que conté petits túbuls connectats amb les terminacions nervioses de la dent, pot provocar sensibilitat o dolor lleu en beure o menjar aliments freds, calents, dolços o àcids.
- En cas que s’acosti o arribi a la polpa o nervi, el dolor es pot agreujar i aparèixer espontàniament, sense cap estímul. Si produeix un dany irreversible a la polpa o arriba a provocar la mort dels teixits, el dolor pot desaparèixer temporalment, però finalment pot infectar-se i fer mal en mossegar o en pressionar la peça amb la llengua o les altres dents.
La càries també pot produir taques de color gris, marró o negre a les dents, forats visibles a les peces afectades, mal alè (halitosi) i una sensació desagradable a la boca.
Una detecció precoç pot reduir el dany que produeix la càries i salvar una part més gran de la dent. Cal dir que en les primeres fases de la lesió, el tractament reparador no invasiu amb fluor assoleix la recuperació íntegra del 100% de la dent. Per això és molt important visitar l’odontòleg com a mínim una vegada a l’any, en el cas dels adults, i cada sis mesos, en el cas dels infants.
La càries es pot detectar amb un examen dental perquè la superfície de la dent afectada és tova o bé perquè ja s’observa una cavitat a la dent o, en una fase prèvia, per un canvi de color visible a través de l’esmalt dental.
El diagnòstic és bàsicament visual, per canvi de color (tenir un solc una mica enfosquit no és indicatiu de tenir una càries).
En algunes ocasions cal fer una radiografia dental, que pot mostrar la càries molt abans que sigui visible. Alguns dentistes disposen també de sistemes de diagnòstic de lesions de càries mitjançant il·luminació i captadors digitals.
El tractament de la càries depèn de la fase en què es troba:
- Tractament amb fluor. Està indicat en cas que la càries no hagi arribat a la dentina i permet remineralitzar l’esmalt de la dent afectada. Inclou l’ús d’una pasta dentífrica d’alt contingut en fluor així com gel o vernissos per a aplicacions de fluor d’alta concentració a la consulta del dentista. Aquest és el tractament preventiu que més es fa als centres d’atenció primària d’arreu de Catalunya.
- Empastament. És la principal opció de tractament quan la càries ha destruït tant el teixit que no es pot remineralitzar i recuperar la funcionalitat i estructura de la dent.
- Funda. És necessària quan la càries és de mida molt gran i ha malmès tant la dent que un empastament no l’enfortiria prou.
- Endodòncia. S’aplica si la càries s’ha estès a la polpa i l’ha inflamat de forma irreversible o n’ha provocat la mort (necrosi).
- Extracció. Cal fer-la quan la dent està tan danyada i deteriorada que no es pot restaurar ni amb una corona.
Per tal de reduir el risc d’aparició de lesions de càries recomanem que:
- Reduïu el consum de dolços de la dieta, particularment entre àpats, atès que afavoreixen la multiplicació dels bacteris. Tingueu en compte que si preneu refrescs, sucs envasats o brioixeria, més de dos cops per setmana, sobrepasseu la quantitat de sucre recomanable.
- Augmenteu el consum d'aliments que redueixen el risc de patir càries: formatges, llet, aliments rics en midó, com ara cereals, llegums i tubercles. També n'hi ha que afavoreixen l’augment de la saliva, protectora natural de les dents davant la càries: fruits secs, formatge sec, farines integrals i xiclets sense sucre.
- Raspalleu les dents després de cada àpat. Cal raspallar les dents, com a mínim, dos cops al dia amb una pasta fluorada (entre 1.000 i 1.450 ppm de fluor) des de l’inici de l’erupció dental.
- Visiteu el dentista un cop a l'any com a mínim, o bé amb la periodicitat que un professional de la salut hagi establert en el vostre cas.
La càries s’encomana?
No, la càries no s’encomana, però els bacteris que la provoquen poden passar d’un individu a un altre si compartim el raspall de dents.
No tots els microbis tenen la mateixa capacitat de fabricar l’àcid, ens podem contagiar d’un tipus de microbi que fabrica més àcid.
La càries és hereditària?
No, no ho és. Els membres d’una família tenen els mateixos hàbits d’alimentació i d’higiene; per això és freqüent que tots ells tinguin el mateix risc de malaltia.
Un cop comença una càries es pot aturar?
Sí, quan la càries està en una fase inicial es pot remineralitzar (reparar) una lesió i que no calgui empastar la dent. En aquesta remineralització hi intervé el fluor.
Per què a vegades una dent amb càries fa mal i d’altres no?
La dent està formada per diferents teixits durs: el ciment, l’esmalt i la dentina, que no tenen sensibilitat. Al seu interior hi ha un teixit tou que anomenem polpa; és un teixit viu i sensible perquè conté un nervi. Quan la càries s’hi va apropant és quan tenim dolor.
Hi ha diferents tipus de càries?
Sí, les lesions de càries poden tenir diferents aspectes:
- Taca blanca: és una càries jove d’evolució ràpida.
- Taca marró: càries de llarga evolució que pot estar creixent o no.
- Taca negra d’aspecte brillant: lesió aturada, remineralitzada, que no creix.