La tercera edició del PERIS consolida el pla com a referent per activar el talent investigador en el sistema català de salut
Torna
Dimarts, 25 de de juny de 2019
- Els ajuts a la tercera convocatòria superen els 8 milions d’euros i s’atorguen a 66 projectes d’una quinzena d’institucions
- Es contractaran joves investigadors i s’amplia el ventall de professionals sanitaris que es dedicaran durant un temps a la recerca
- Per primera vegada, les més de 200 propostes rebudes s’han avaluat considerant l’abordatge de la perspectiva de gènere
Acte de lliurament dels ajuts PERIS 2018-2019
En la tercera convocatòria d’ajuts a la recerca per al període 2019-2021 –oberta al gener- s’han presentat 207 sol·licituds, que han estat avaluades per una trentena d’experts independents, amb la coordinació de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). La resolució final, seguint el criteri d’excel·lència que estableix el procés de concessió, ha atorgat 66 ajuts per a fomentar la investigació en l’àmbit dels Centres de Recerca de Catalunya.
El procés d’avaluació d’enguany ha estat marcat per dues novetats rellevants: d’una banda, la participació de representants dels pacients, seguint una línia que en properes edicions anirà agafant major rellevància; de l’altra, l’abordatge de la perspectiva de gènere en el disseny dels projectes.
En l’acte de lliurament dels ajuts han participat la consellera de Salut, Alba Vergés, i el director general de Recerca i Innovació en Salut, Albert Barberà. Tots dos han convingut que aquesta tercera edició del Pla referenda definitivament la condició del PERIS i la convocatòria d’ajuts en règim de concurrència competitiva com un element cabdal per activar el talent investigador en el sistema de salut de Catalunya. Segons la consellera, "hem d’estar orgullosos d’explicar que les 3 convocatòries del PERIS han suposat destinar 36 milions d’euros a la recerca en salut, establir la recerca com a indestriable de la pràctica assistencial, apropar els resultats de la recerca als pacients, i millorar la qualitat i avaluar l’impacte social en recerca".
En aquest sentit, és remarcable que el Pla es desenvolupi amb la vocació de consolidar un escenari d’avantguarda en què la salut actuï com a eix vertebrador del desenvolupament social del país.
En aquest sentit, és remarcable que el Pla es desenvolupi amb la vocació de consolidar un escenari d’avantguarda en què la salut actuï com a eix vertebrador del desenvolupament social del país.
La distribució dels ajuts
D’una banda, aquesta tercera convocatòria dels ajuts PERIS consoliden una línia de subvenció ja donada en altres edicions: la que permet a professionals de la salut ajornar, durant un temps determinat, la seva pràctica assistencial per a dedicar-se plenament a la recerca.
En aquest sentit, s’atorguen 25 ajuts a professionals amb formació sanitària especialitzada i 25 més a professionals d'infermeria, llevadoria, fisioteràpia, dietètica i nutrició, òptica i optometria, podologia i protètica dental.
D’altra banda, per primera vegada, enguany s’atorguen:
- 6 ajuts per a contractar joves investigadors doctors en el camp de les ciències i les tecnologies de la salut
- 3 ajuts per a contractar metges especialistes que realitzaran la tesi doctoral en centres de recerca no hospitalaris d’excel·lència.
- 7 ajuts per a impulsar el procés d’internacionalització dels centres de recerca de Catalunya, amb l’objectiu principal de promoure la participació dels grups en projectes internacionals, en especial en els programes europeus de recerca.
Les 16 institucions que han obtingut ajuts PERIS en la convocatòria 2019 (amb el nombre d’ajuts entre parèntesi) són:
- Fundació Privada Salut del Consorci Sanitari del Maresme (3)
- Fundació per la Investigació i Docència Maria Angustias Giménez (1)
- Fundació Osona per la recerca i l’educació sanitàries, FORES (4)
- Institut de Salut Global Barcelona, ISGLOBAL (2)
- Fundació Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (2)
- Fundació Hospital Sant Joan de Déu (4)
- Fundació Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (2; 1 compartit amb l’IDIBGI i l’IRB Lleida)
- Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la salut Germans Trias i Pujol (1)
- Fundació Institut de Recerca de l’Hospital Santa Creu i Sant Pau (4)
- Fundació Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Dr. Pifarré (3)
- Fundació Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques –IMIM- Parc Salut Mar (3)
- Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca, VHIR (8)
- Fundació Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, IDIBELL (5)
- Institut d’Investigacions biomèdiques August Pi i Sunyer, IDIBAPS (14)
- Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària, IDIAP Jordi Gol (6)
- Fundació Privada Institut d’Investigació Oncològica de Vall d’Hebron, VHIO (4)
L’import dels ajuts atorgats en la tercera convocatòria és de 8,1 M€. Cada euro invertit en recerca equival a un retorn de tres euros en valor social i econòmic.
Pel que fa a la segona edició de la convocatòria, els ajuts van ser atorgats l’any passat. Van ser més d’un centenar, van ascendir als 8,6 M€ i van servir per a impulsar la investigació en hospitals i centres d’atenció primària de Catalunya.