• Imprimeix

Alba Vergés: "Estem complint amb tres prioritats de salut, les '3 P': els professionals, la perspectiva de gènere i els plans"

Torna
Dijous, 20 de setembre de 2018
  • Vergés posa de relleu que la inversió estimada en despesa sanitària d’enguany supera els 10.400 M€, però recorda que encara no s’ha pogut recuperar el que la crisi va malmetre
 
Un moment de l'exposició de la consellera al Parlament, avui. FOTO: Parlament de Catalunya

Un moment de l'exposició de la consellera al Parlament, avui. FOTO: Parlament de Catalunya

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha comparegut aquest matí a petició pròpia a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya per explicar les primeres accions desenvolupades al capdavant del Departament en aquesta legislatura. I ho ha fet posant de relleu que s’estan complint “els reptes de la legislatura, les ‘3 P’: Professionals, Perspectiva de gènere i implantar els Plans del passat mandat”, com l’Estratègia nacional de l’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC), o el Pla nacional d’urgències de Catalunya (PLANUC).
 
La consellera, que ha emfatitzat que en aquesta legislatura “no venim a gestionar l’existent, sinó a afrontar reptes i a transformar el que calgui”, ha basat l’exposició de les primeres accions del Departament de Salut en la XII legislatura en 4 àmbits temàtics.
 
En el primer, l’àmbit de donar resposta a les necessitats en salut lluitant contra les desigualtats per causes socials, Vergés ha qualificat “com una victòria de la societat catalana” el restabliment de la Llei d’universalització de l’assistència sanitària, que el Parlament havia aprovat amb una àmplia majoria i que el Tribunal Constitucional havia tombat. La titular de Salut també ha celebrat la presentació –amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies– d’un pla d’accions per reforçar la prevenció i el tractament dels infants i joves afectats per trastorns de l’espectre alcohòlic fetal. En aquest àmbit, també ha posat en valor la millora territorial que suposarà el Pacte de salut i benestar signat amb l’Hospitalet de Llobregat per als propers tres anys.
 
D’altra banda, pel que fa a combatre les desigualtats en salut vinculades al gènere, la consellera ha subratllat la importància del nou Protocol de seguiment de l’embaràs i el nou Model d’atenció a l’endometriosi, “que demostren que  estem atenent preocupacions i demandes de la gent”. Vergés també ha apuntat l’inici de l’activitat del Grup de Treball de Salut amb perspectiva de gènere, per definir indicadors de gènere a partir de l’anàlisi de les diferències entre dones i homes assenyalades en els informes de la Central de Resultats, o condicionar les subvencions del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) a una representació paritària de dones i homes en les mostres.
 
En l’àmbit dels professionals, Vergés s’ha referit a la importància que ha de tenir per a l’abordatge de les seves necessitats la celebració, ahir, del I Fòrum de Diàleg Professional, en què es compta amb tots els agents del sector per a construir la salut del futur a Catalunya. A més, ha enumerat algunes de les millores realitzades o compromeses en infraestructures i equipaments per, entre d’altres, facilitar la feina diària dels professionals: l’inici d’obres del nou Hospital de Viladecans, la inauguració d’una nova Smart UCI a l’Hospital Vall d’Hebron, la progressió en l’equipament del bloc tecnoquirúrgic de l’Hospital Universitari de Bellvitge, els prop de 50 M€ ja compromesos per a la primera fase del nou Hospital Joan XXIII de Tarragona, o els altres 15 M€ per a l’ampliació i millora del bloc quirúrgic de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. A més, Vergés s’ha referit a algunes mesures encaminades a la millora de la qualitat de l’ocupació, com la implementació del Pla de garantia de l’estabilitat laboral.
 
Pel que fa a la innovació, nou model d’economia i progrés, la consellera ha destacat l’augment de la utilització de l’e-consulta, evidenciat en el darrer informe de la Central de Resultats de 2017, així com la preparació de la tercera convocatòria del PERIS (2019-21), consolidant-lo com a eix estratègic.
 
Per últim, en el terreny de la governança republicana de la salut, s’ha avançat en matèria de participació i de transparència. Per exemple, iniciant la posada en marxa del marc de participació dels professionals en salut, presentant els informes de la Central de Resultats de 2017 a Tarragona, o continuant el procés per auditar la qualitat dels registres i la millor gestió de les llistes d’espera.
 
La consellera ha conclòs la seva exposició posant en valor que la inversió estimada en despesa sanitària d’enguany supera els 10.400 M€, la xifra més elevada de la història a Catalunya. Amb tot, Alba Vergés ha reconegut que encara no s’ha pogut recuperar el perdut amb la crisi, però ha reiterat l’impacte que té en aquest context “l’infrafinançament crònic que pateix Catalunya”.