• Imprimeix

Alba Vergés: "Ara és el moment dels professionals; comencem ja a trobar solucions per a ells, per al sistema públic de salut i per a la ciutadania"

Torna
Dimecres, 19 de setembre de 2018
  • La  infermeria, l’atenció primària, el territori, i la coordinació entre la planificació sanitària i universitària són els quatre grans reptes que el Departament es marca com a punt de partida per a construir la salut del futur
Un moment del Fòrum de Diàleg Professional, aquest matí.

Un moment del Fòrum de Diàleg Professional, aquest matí.

“Des del Govern liderem projectes, però l’èxit d’aquests s’aconsegueix sobretot si ho fem plegats. Per tant, ara, és el moment de posar-nos a treballar junts per a tancar un diagnòstic sobre les necessitats de professionals de salut a Catalunya”.Aquest és el punt de partida amb què la consellera de Salut, Alba Vergés, ha emmarcat la celebració, avui a l’Hospitalet de Llobregat, del I Fòrum de Diàleg Professional.
 
“Tenim a sobre el repte de construir la salut del futur a Catalunya i no podem esperar. Comencem ja a trobar les millors solucions pels professionals, pel sistema públic de salut i per a la nostra ciutadania”, ha emfatitzat Vergés, que ha recordat que durant l’anterior legislatura es van definir estratègies nacionals en atenció primària, urgències i salut mental, entre altres àmbits. “Ara és el moment dels professionals”, ha subratllat la titular de Salut, que, en aquest sentit, ha presentat un primer diagnòstic del sistema sanitari, elaborat pel Departament, per posar-se a treballar conjuntament amb el sector per definir els reptes de futur durant el pròxim any.
 
La sessió ha reunit prop d’un centenar de professionals del sector de la salut, des de representants de col·legis professionals, entitats de pacients, societats científiques, organitzacions sanitàries i docents, sindicats i representants del Departament de Salut.
 
No renunciar a res
Posarem tots els temes sobre la taula. No renunciarem a res. La ciutadania i els professionals ens demanen que ens arremanguem i el nivell de qualitat i excel·lència del sistema sanitari s’ho mereix. L’horitzó és engrescador. Tenim la consciència i la determinació per fer-ho”, ha afirmat la consellera a l’inici del I Fòrum de Diàleg Professional.
 
Pel Departament, els quatre principals reptes de la salut del futur a Catalunya són: la infermeria, l’atenció primària, el territori, i la coordinació entre la planificació sanitària i universitària.
 
Pel que fa a la infermeria, es vol apropar la ràtio d’infermeres als estàndards europeus. Actualment la ràtio de Catalunya està per sobre de la de l’Estat espanyol amb un 6,09, però per sota de la mitjana de l’OCDE, que arriba a 9. En aquest àmbit també es vol millorar l’especialitat de la infermeria perquè un 92% infermeres no tenen reconeguda una especialitat.
 
A l’àmbit de l’atenció primària, l’objectiu serà fer més atractiva l’especialitat de medicina comunitària i familiar i, a la vegada, afavorir que més facultatius optin per dedicar-se a l’atenció primària.
 
El tercer repte serà establir mesures per garantir la distribució equitativa de professionals arreu del territori. I finalment, l’última prioritat és treballar conjuntament amb les universitats per tal de coordinar la seva planificació amb les necessitats assistencials.
 
De fet, la consellera ha emmarcat aquest diagnòstic inicial en la necessitat “inajornable” d’assumir el repte de reorientar la planificació professional a les necessitats dels nous models assistencials que estan emergint. Vergés ha remarcat que aquest diagnòstic està obert i que s’anirà enriquint, precisant i consensuant en diverses etapes, en un calendari d’un any aproximadament, i a través de diferents grups de treball que funcionaran de forma coordinada.