• Imprimeix

Salut obre expedient sancionador a l'organització d'un congrés sobre càncer a Barcelona

Torna
Dilluns, 12 de febrer de 2018
  • Es crearà una comissió d’experts per avaluar la difusió d’esdeveniments sobre el tractament de pacients amb malalties greus amb teràpies alternatives sense prou evidència científica
El Departament de Salut, arran de la denúncia interposada pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, va realitzar actuacions d’inspecció en relació al congrés internacional titulat “Un mundo sin càncer. Lo que tu medico NO te está contando”, que va tenir lloc el passat dia 13 de gener de 2018 a un hotel de Barcelona.
 
Del resultat de les actuacions d’inspecció, s’ha originat l’obertura d’un expedient sancionador a la organització del congrés. L’expedient es concreta amb la imposició d’una sanció econòmica perquè, durant l’acte, es va fer publicitat i/o promoció comercial de productes, materials, substàncies i mètodes que s’anuncien o es presenten com a útils per al diagnòstic, prevenció o tractament de malalties o desenvolupaments fisiològics, com ara aprimament, modificació de l’estat físic o psicològic, restauració, correcció o modificació de funcions orgàniques o altres preteses finalitats sanitàries.
 
Salut informa que per aquest tipus d’actes, de considerable ressò social, s’actuarà en consonància amb els presumptes perjudicis sanitaris que es puguin ocasionar per la informació facilitada sobre les malalties oncològiques, que podrien generar confusió i engany entre els ciutadans, així com generar presumptes falses expectatives sobre tractaments i pronòstics, i impedir que els pacients puguin rebre tractaments adequats, indicats i eficaços, o fins i tot que es pugui propiciar l’abandonament del tractament prescrit pels metges.
 
En aquest sentit, es crearà una comissió d’experts per tal d’avaluar la difusió d’esdeveniments sobre el tractament de pacients amb malalties greus amb teràpies alternatives sense prou evidència científica. Aquesta comissió estarà formada entre d’altres, per representants de diferents àrees del Departament de Salut (per exemple, de Salut Pública), de l’Agència Catalana del Consum i de diferents col·legis professionals. Per últim, Salut també reforçarà les actuacions preventives en aquest àmbit, per evitar futures jornades com aquesta.