• Imprimeix

Actualització dels brots de legionel·losi als municipis de Blanes i de Llinars del Vallès

Torna
Dilluns, 06 de novembre de 2017
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) informa que el brot de legionel·losi al municipi de Blanes ha afectat fins ara 16 persones (12 homes i 4 dones), els quals han iniciat la símptomatologia entre el 22 de setembre i el 30 d'octubre. Un dels afectats va morir, una persona continua ingressada i la resta han evolucionat favorablement. Els afectats tenen entre 52 i 92 anys.
 
En els estudis moleculars que permeten comparar les soques ambientals i humanes s’ha observat una concordança i la investigació continua per establir si els casos s’han donat per exposició a un únic origen.
 
D'altra banda, en el brot de Llinars del Vallès s’han notificat fins ara 7 casos relacionats amb la localitat, els quals han iniciat la símptomatologia entre el 15 i el 28 d'octubre. Es tracta de 4 homes i 3 dones d'entre 48 i 94 anys (mediana de 79 anys).
 
Tots els casos han estat diagnosticats per detecció d’antigen en orina i han requerit ingrés hospitalari. Un dels pacients ha estat donat d’alta, 2 resten ingressats i quatre han mort. Tots els casos tenen patologia de base o edat avançada. En un dels casos s’ha pogut recollir mostra clínica per al seu anàlisi.
 
Mentrestant, continua en curs la investigació epidemiològica per conèixer i analitzar tota la informació referent als casos que permeti delimitar la zona a investigar i l’estudi ambiental per tal de determinar possibles instal·lacions de risc a la zona i fer la inspecció, recollida i anàlisi de mostres i el tractament de les instal·lacions implicades
 
*Informació útil per als ciutadans:
 
·         La legionel·losi es contagia per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols.
·         Les persones que tenen més risc són les que fumen, les que pateixen malalties cròniques que afectin al sistema immunitari i les d’edat avançada.
·         La legionel·losi no es transmet d’una persona a una altra.
·         Es pot beure sense cap perill l’aigua d’abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques.
·         Es pot fer servir l’aigua d’abastament públic per a la higiene personal i per cuinar.