El coronavirus MERS-CoV és un virus que es transmet dels animals a les persones i que pot causar una malaltia anomenada síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS, per les seves sigles en anglès). Aquesta infecció pot arribar a ser greu, especialment en persones grans, persones amb malalties cròniques o les qui tenen un sistema immunitari debilitat.
Es va identificar per primera vegada l'any 2012 a l’Aràbia Saudita i després es va propagar a altres països de l'Orient Mitjà.
Actualment no se n’ha identificat cap cas sospitós ni confirmat d’infecció ni a Catalunya ni a la resta de l’Estat i el risc d’emmalaltir en relació amb aquest viru es considera molt baix.
Transmissió
El MERS-CoV es transmet principalment dels animals a les persones. L'evidència científica demostra que els éssers humans s'infecten per contacte directe o indirecte amb camells infectats, tot i que la via de transmissió exacta encara es desconeix.
La transmissió entre persones també és possible, però limitada, i s'ha produït entre contactes directes i en entorns d'atenció a la salut.
Simptomes
La infecció es pot manifestar sense símptomes i en cas que se'n desenvolupin poden variar de lleus a greus.
Generalment les persones afectades presenten febre, tos i dificultat respiratòria. La pneumònia també és freqüent.
Altres possibles símptomes són gastrointestinals, com ara diarrea.
Les formes més greus poden causar insuficiència respiratòria que requereixi ventilació mecànica o suport vital en la unitat de cures intensives.
Tractament
Actualment no hi ha un tractament específic per a la infecció. Les persones afectades reben tractament de suport que varia en funció del seu estat.
Prevenció
Atès que en el nostre entorn el risc de transmissió de la infecció es considera molt baix, les mesures preventives s'adrecen a aquelles persones que tinguin previst viatjar a l'Orient Mitjà, especialment a Aràbia Saudita i amb motiu del pelegrinatge a la Meca, ja que les grans concentracions de persones sempre afavoreixen el contagi.
Abans del viatge
S'aconsella consultar al professional sanitari de referència quines són les mesures preventives que cal prendre. Algunes persones poden tenir més risc de contraure la malaltia, i per això cal que el metge o metgessa avaluï el seu estat de salut i valori si aconsella o no el viatge.
Durant l’estada a la zona
Durant l'estada, cal seguir algunes mesures higièniques:
- Rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó. Es pot utilitzar una solució hidroalcohòlica si les mans no estan visiblement brutes.
- Mantenir una bona higiene personal.
- Evitar el consum de menjars crus o poc cuinats o preparats de forma poc higiènica. Rentar correctament fruites i hortalisses abans de menjar-les.
- Evitar el contacte amb animals de granja, domèstics o salvatges.
A més, les persones que presentin símptomes d’infecció respiratòria aguda (febre i tos) han de:
- Minimitzar el contacte amb altres persones.
- Cobrir-se la boca i el nas amb un mocador de paper en esternudar i/o tossir, llençar el mocador a la brossa i rentar-se les mans. Si no és possible, es recomana cobrir-se la boca i el nas amb la cara interna del colze.
- Consultar amb els serveis sanitaris locals.
En tornar del viatge
Les persones que en les dues setmanes posteriors al seu retorn presentin símptomes d’infecció respiratòria aguda (febre i tos), han de posar-se en contacte amb els serveis sanitaris.
Les persones que hagin tingut contacte amb un viatger que ha tornat de l’Aràbia Saudita amb símptomes d’infecció respiratòria aguda (febre i tos) i que desenvolupin els mateixos símptomes, han de contactar amb els serveis sanitaris per al seu seguiment.
Recursos per a professionals
-
Vigilància epidemiològica del coronavirus MERS-CoV
Definició de cas, protocol d'actuació, notificació de casos a la XVEC i altres recursos relacionats amb la vigilància epidemiològica del coronovarius MERS-CoV. (ASPCAT)