Ingredients per a 4 persones
- 200 g de llenties seques
- 100 g d’arròs (preferiblement integral)
- 1 branca d’api
- 1 pastanaga
- 1 porro
- 1 fulla de llorer
- 1 gra d’all
- 8 brots de julivert
- 250 g bolets variats
- Oli d’oliva verge
- Sal iodada
Elaboració
- Poseu les llenties en remull durant almenys 6 hores.
- Un cop remullades, aboqueu-les en una olla amb l’api, el llorer, el porro i la pastanaga, pelats, nets i tallats a trossos grans.
- Cobriu amb aigua (el doble o triple de volum d’aigua que de llenties) i, quan comenci a bullir, abaixeu el foc perquè el bull sigui suau. Remeneu de tant en tant.
- Al cap d’una una hora, separeu el porro, l’api i la pastanaga i tritureu-los.
- Després, torneu el puré de verdures a l’olla. Afegiu l’arròs i deixeu-ho bullir suaument 15-20 minuts (segons el tipus d’arròs).
- En una paella, salteu els bolets nets amb oli. Afegiu l’all i el julivert picats. Remeneu i reserveu.
- Quan l’arròs estigui cuit, afegiu els bolets i una mica de sal, si voleu.
- Decoreu el plat amb unes fulles de julivert fregides ben cruixents.
Comentari dietètic
Aquest plat pot servir com a plat únic que es pot acompanyar d’una amanida de tardor, una crema o un brou de verdures. La combinació de llenties amb arròs és una opció excel·lent per obtenir un plat equilibrat, saborós i molt versàtil. Segons les verdures i espècies que s’hi afegeixin, pot adaptar-se a totes les estacions: calent a l’hivern i fred a la primavera o l’estiu.
Per completar l’àpat, es poden servir fruites de temporada com mandarina, pera, poma, figa, raïm…